2025 27. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2025 23:08
1992–1995 Bosna Savaşı, Yugoslavya’nın dağılması sürecinde patlak veren ve özellikle Bosnalı Müslümanların büyük acılar yaşadığı, Avrupa’nın II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en kanlı çatışmasıdır. Sırp milliyetçi güçlerinin “etnik temizlik” politikası doğrultusunda köyler, şehirler kuşatılmış; sistematik katliamlar, toplu tecavüzler ve zorunlu göçler yaşanmıştır. Saraybosna kuşatması yaklaşık 1425 gün sürerek modern tarihin en uzun kuşatmalarından biri olmuş; Srebrenitsa’da 8 binden fazla Boşnak dünyanın gözü önünde katledilmiştir. Savaş, 1995’te imzalanan Dayton Anlaşması ile sona ermiş olsa da, bıraktığı travmalar, yıkımlar ve hafızalardaki derin izler hâlâ yaşamaya devam etmektedir. Bu kitap da Bosna Savaşı’nın soğuk rakamlara indirgenmiş yalın bir tarih anlatısı olmadığını; her istatistiğin, her kaybın ardında bir insan, bir ev, bir umut ve bir yıkım olduğunu hatırlatan bir eserdir. Yazar, savaşın ortasında çocukluğunu yaşamaya çalışan bir Boşnak kızının gözünden; korkuyu, bekleyişi, kaybı ve hayata tutunma direncini samimi bir dille aktarır. Kitap, hem bir tanıklık hem bir hatırlatma hem de güçlü bir insani çığlık niteliği taşır. Şeçeroviç Kaşlı; bombalanan sokakları, karanlık sığınakları, ekmek kuyruklarını ve her şeye rağmen umudunu korumaya çalışan insanların hikâyesini derin bir duygusallıkla okura sunar. Anlatım yalın fakat etkilidir; okuyucu zaman zaman bir günlüğe, zaman zaman bir ağıda tanıklık ediyormuş hissine kapılır. Kurşunların da Rengi Var, sadece bir savaş kitabı değil; hatırlamanın, yüzleşmenin ve insan kalabilmenin önemini vurgulayan bir eser. Bosna’nın yakın tarihine ilgi duyanlar için olduğu kadar, savaşın insan ruhunda açtığı yaraları anlamak isteyen herkes için sarsıcı ve mutlaka okunması gereken bir çalışma.
Kurşunların da Rengi VarEmine Seçeroviç Kaşlı · Alfa Yayıncılık · 20131,080 okunma