2025 222. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 20:36
​İzlanda polisiyesinin kraliçesi olarak anılan Yrsa Sigurdardottir, Dna romanıyla okuyucusunu Reykjavík'in soğuk ve kasvetli atmosferine çekerek, gerilim yüklü ve şaşırtıcı bir hikâyeye davet ediyor. Dna, sadece bir cinayet soruşturmasından ibaret olmayıp, insan doğasının en karanlık dehlizlerine inen, toplumsal travmaların kuşaklar boyu süren etkilerini sorgulayan derin bir psikolojik gerilim sunuyor. Dna, genç bir annenin evinde sıra dışı ve dehşet verici bir biçimde öldürülmesiyle başlıyor. Olayın tek tanığı ise yatağın altında saklanan ve travma nedeniyle konuşamayan yedi yaşındaki kızıdır. Bu ilk cinayeti, aynı yöntemle işlenmiş başka vakalar izlerken, Dedektif Huldar ve travma uzmanı psikolog Freyja'dan oluşan alışılmadık ikili, katilin bıraktığı şifreli mesajlar, anlamsız sayılar ve olasılık hesaplarından oluşan karmaşık bilmeceleri çözmeye çalışır. Yrsa Sigurdardottir ın en büyük başarısı, her anı dolu dolu, nefes kesen bir tempo tutturmasıdır. Yazar, okuyucunun kendini olay örgüsüne kaptırmasını sağlayacak şekilde, laf kalabalığından uzak, akıcı bir dil kullanır. Soğuk Kuzey coğrafyasının minimalist ve tekinsiz atmosferi, kitaptaki gerilimi sürekli besler. Cinayetlerin kan dondurucu detayları ve katilin zekice planları, okuyucuyu rahatsız edici ama aynı zamanda merak uyandırıcı bir okuma deneyimine sürükler. ​ Dna, adından da anlaşılacağı gibi, kalıtım, geçmişin yükü ve aile içi şiddetin yıkıcı sonuçları gibi derin temalara odaklanıyor. Cinayetler zinciri, parçalanmış bir ailenin ve farklı ailelere evlatlık verilen kardeşlerin trajik hikayesiyle bağlantılıdır. Dna, bireylerin kaderlerinin, kökenlerinin ve yaşadıkları travmaların izlerini taşıyıp taşımadığı sorusunu merkeze alır. Bu, romanın sadece bir kim yaptı? soruşturması olmaktan çıkıp, ahlaki ve psikolojik bir incelemeye dönüşmesini sağlar. ​Dedektif Huldar ve psikolog Freyja karakterlerinin arasındaki gerilim ve iş birliği, kitaba ayrı bir dinamizm katıyor. Freyja'nın travma uzmanlığı, küçük kızın sessiz tanıklığını anlamlandırmakta kilit rol oynarken; Huldar'ın geleneksel polislik yöntemleri, modern psikolojiyle harmanlanarak soruşturmaya derinlik katıyor. ​ Dna, tahmin edilebilir polisiye romanlarından çok uzakta duruyor. Yrsa Sigurdardottir, okuyucuyu sürekli yanlış yönlendirerek, son ana kadar merakı canlı tutmayı başarıyor. Psikolojik gerilim türünün en iyi örneklerinden biri olan bu romanın finali tatmin edici ve şaşırtıcı bir çözüm sunarak, tüm dağınık ipuçlarını ustaca bir araya getiriyor. ​ Dna, karmaşık kurgusu, sert sosyal eleştirisi ve yüksek gerilimi ile polisiye/psikolojik gerilim severlerin kütüphanesinde mutlaka bulunması gereken, uzun süre etkisinden çıkılamayacak bir eserdir. ⋆ ˚。⋆୨୧˚ TANRI TÜRK E YÂR OLSUN ˚୨୧⋆。˚ ⋆
DnaYrsa Sigurdardottir · Koridor Yayıncılık · 2018229 okunma