2025 37. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 13:16
“Bazen bitiş dediğimiz şey, kalbimizin sessizce vazgeçmeyi öğrendiği andır.” Ayrılış , sadece iki insanın yollarını ayırdığı bir hikâye değil; bazen ayrılık, imkânsızlığın adıdır. Tıpkı Batuhan ve Baturgan gibi — aynı bedenin içinde büyüyen, aynı acıya uyanan, aynı nefesle hayata tutunan iki kardeş gibi. Onların hikâyesi, bir ilişkiden çok daha derin bir soruyu fısıldar: Ayrılmanın kelimenin kendisi bile mümkün değilken, insan gerçekte kime ait olduğunu nasıl anlar? Irmak’ın dili yine sıcak ama iliklere kadar keskin. Kardeşlerin gözlerinde, yalnızca bir yaşamın ağırlığı değil; iki ruhun aynı mekânda birbirine çarpıp durduğu, kabullenmek zorunda kaldığı bir kaderin izleri var. Bazen Batuhan’ın sessizliği bütün odayı doldurur; Bazen Baturgan’ın içindeki fırtına onların ortak bedeninde gürler. Birinin sustuğu yerde diğeri bağırır — ve bazen bu bağırışın hedefi kaderin kendisidir. Burada “giden” yoktur, çünkü gitmek imkânsızdır. Burada “kalan” yoktur, çünkü kalmak zorunluluktur. Ayrılık, iki insanın birbirinden uzaklaşması değil; iki insanın kendi içlerinde uzaklaşmasıdır. Çatışmaları fiziksel değil; çoğu zaman bir düşüncenin, bir duygunun, bir korkunun aynı bedende çarpışmasıdır. Birinin mutluluğu diğerinin omuzlarına yük olur, birinin korkusu diğerinin kalbine saklanır. Ve en acı nokta şudur: Bazen biri gitmek ister, ama gidebileceği hiçbir yer yoktur. Bazen biri kalmak ister, ama kalınacak bir hâl bırakmamıştır. Irmak, bu dramatik yapıyı melodrama düşmeden anlatır. Kardeşlerin bakışlarında, yılların alışkanlığı, mecburiyeti, sevgisi ve yorgunluğu aynı anda titrer. Bir zamanlar beraber büyüdükleri dünya, artık dar gelmeye başlar — aynı beden gibi, aynı kader gibi. Bazı ayrılıklar gerçekleşmez; sadece içimizde yaşanır. Batuhan ve Baturgan’ın hikâyesi, bedenleri ortak olan iki kişinin, ruhları farklı yönlere savrulduğunda yaşadığı o sessiz felaketi anlatır. Ve okuyucu fark eder ki: Ayrılık bazen bir yol değil; aynı yolda artık yürüyemeyeceğini anlamaktır — yürüyemesen bile birlikte sürüklenmek zorunda kalmaktır.
İnceleme
AyrılışÇağan Irmak · Doğan Kitap · 2024897 okunma