Çiçeklenmeler Kitap İncelemesi
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 23:26
Çiçeklenmeler Kitap aile, geçmiş yaşantılar, kayıplar, yalnızlık ve kabulleniş temaları üzerine kurulu olmakla birlikte; hüzün, umut, içsel dönüşüm gibi duyguları samimi ve anlaşılır bir dille bizlere aktaran bir eser olarak karşıma çıktı. Yazarın sade ve samimi üslubunu bırakmadan kaleme aldığı bu kitabında gündelik hayatın küçük anlarından yola çıkarak tamamladığı bir öykü görüyoruz. Kısa minimal bir anlatımın olduğu, içsel monologların yoğunlukla karşımıza çıktığı, karakter merkezli ilerleyen bir hikayenin yer aldığı, zamanın döngüselliği ve anıların akışkanlığı üzerine kurulu bir genel yapı görüyoruz kitapta. Kurgulanan öykü geri dönüşlerle ilerleyip bireyin iç dünyasına odaklanarak bir kırılma anıyla bir fark edişle sonlanıyor. Sürpriz bir son yerine derinleşen düşünce yumaklarıyla bizi baş başa bırakan bir ilerleyişi var kitabın. Ana karakterimiz çoğu zaman kalabalıkların içinde bile yalnız hisseden, kendi sesini duyabilmek için kabuklarını yoklayan kişilerden. Karakterimiz üzerinden kadın olmanın görünmez yükleri, duygusal emeğin fazlalığı ve hayatın içindeki küçük kırılmalar gerçek bir dille anlatılmış. Hikayede işlenen kayıp hissi bir dönüşüme kapı aralıyor. "Çiçeklenme" aslında bu dönüşümün bir metaforu olarak karşımıza çıkıyor. Çiçeklenme metaforu ile içsel büyüme, yaraların kabuk bağlaması, hayatın beklenmedik anlarda yeniden yeşermesi ve zamanın iyileştirici gücü üzerine güzel bağlantılar kurulabilir. Kitabın duygusal tonunda melankolik ama umutsuz değil, kırılgan ama güçlü, okurda "kendi hayatıma yeniden bakayım" hissi uyandıran bir alt mesaj gizli. Her ne kadar kitabın akışını, yazarın üslubunu beğenmiş olsam da kurgu açısından zayıf kalan bir tarafının olduğu da aşikar. Karakterimizi derin duygular taşımasına rağmen dışsal bir gelişim çizgisinde çok göremedim. Kitabın finalinde karakterin gelişimi aceleye getirilmiş bir olay kümesi ile hemen geçiştirilmiş hissi verdi. Kitapta duygu iyi aktarılmış ancak hikaye geride kalmış gibi, kitap bende "anlatı var fakat kurgu yok" izlenimi doğurdu. Çiçeklenmeler kitabı nezdimde atmosferi ve duygusu yönünden güçlü bir kitap olarak kalsa da kurgudan dolayı beklentimi karşılamayan bir yapıt oldu. Melisa Kesmez
ÇiçeklenmelerMelisa Kesmez · İletişim Yayınları · 20267,6bin okunma