Kurgan 2Hacı Şaban Boztaş
Selam kitap dostlarım! Bugün sizlere Hacı Şaban Boztaş'ın fantastik ögelerle örülü ikinci kitabı Kurgan 2 – Gözyaşı Dağlarından bahsetmek istiyorum. Kurgan 1 ile aynı evrende geçse de aslında farklı bir hikâye anlatıyor. Devam kitabı değil ama üçüncü kitapta yollar birleşiyormuş. Onu da en kısa zamanda okuyacağım.
Kitap, Kartal’ın Kalbiya’nın yaşadığı köye gelmesiyle başlıyor. İkisi evlenip mutlu bir yuva kuruyorlar ve Ziyatta adında bir çocukları oluyor. Fakat Kartal’ın geçmişi, savaşçılığı ve yaratıklarla olan mücadelesi nedeniyle bu huzur çok uzun sürmüyor. Bir savaş çıktığında Kartal askere çağrılıyor ve bir süre sonra köye ölüm haberi geliyor. Kalbiya büyük bir acı yaşıyor ama ayakta kalmasını sağlayan tek şey oğlu oluyor.
Kralın tahta çıkışının onuncu yılında ülkeyi dolaşan Füruşan Alayı, üç yaşına kadar olan çocukları seçmek için Narbant köyüne geliyor. O gün kimse seçilmiyor… yalnızca biri hariç: Kalbiya’nın oğlu Ziyatta. Kalbiya ne kadar karşı çıkmak istese de geleneklere karşı duramıyor. Böylece Ziyatta’nın kaderi Cemhan ile kesişiyor.
Kitapta bu dünyaya ait çok güçlü mitolojik unsurlar var.
Varlığın üç ruhu — Nefkar (ölüm), Sezas (zaman) ve Samtuzala (mekân) — yeryüzüne inip Dalus adlı kutsal bir varlık için bir kurgan inşa ediyorlar. Bu kurganı kimsenin bulamaması için her ruh kendi mührünü koyuyor. Bu yüzden binlerce yıl boyunca kurgana ulaşan olmuyor.
Fakat Saffe ve suvarileri tüm bu mühürleri kırmayı başarıyor. Üç kapı açılıyor, üç kurban veriliyor ve sonunda Dalus uyandırılıyor. Onun uyanmasıyla birlikte ülke büyük bir savaşın içine sürükleniyor. Eğer Dalus gücüne kavuşursa insanlığın yok olacağı söyleniyor. Bir yanda hırsıyla hareket eden Zulmia, diğer yanda barışçıl ülkeler ve onları durdurmaya çalışan Menua…
Kitap boyunca aklımızda hep şu sorular kalıyor:
Kartal gerçekten öldü mü?
Kalbiya ile tekrar karşılaşacaklar mı?
Ziyatta’nın kaderi neye dönüşecek?
Fantastik yaratıklar, köklü bir mitoloji, hükümdar seçimi, baba-oğul çatışması ve gizem dolu bir arayış… Kurgan 2, tüm bu unsurlarla serüven dolu bir okuma sunuyor.
Fantastik türünü seviyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.