İnsan Nedir?
2025 24. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 20:11
Yaratilanlarin en şereflisi diye bildiğimiz insanın bir başka boyutunu bu kitapta görmüş olduk; Kitapta yaşlı bir adamla genç bir adamın konuşmasında Yaşlı adamın İnsanın bir makineden fazlası olmadığını iddia etmesiyle başlayan karşılıklı diyaloglarini anlatır. Yaşlı adam; İnsanın tek bir dürtüsünün olduğunun ve bunun kendi ruhunu hoşnut kılmak oldugunu, insanın bir makineden ibaret olduğunu ve hiçbir davranışında kişisel bir bilinç olmadığını savunur. Sadece bu cümleye bakınca önce nasıl olur ne saçma bir benzetme dedim. Okudukça yaşlı adamın her dediğine sanki içimi okur gibi cevap veren Genç adam zaten kafamdaki sorulari her seferinde soruyordu. Böylece kendi sorularimin cevabını onun sorularinda bulabiliyordum. Tuhaf bir sekilde yaşlı adamin çoğu cevapları tatmin ediciydi. Yani kitabi okudukça aslinda adam ne kadar da doğruyu söylüyor demeye başladım. Çünkü aslında kastettiği makine bizim bildiğimiz gibi değil. İnsanı dış etkiler(toplum, yaşadığı çevre, tarihi vb) hareket ettirir, yönetir, yönlendirir.. bu yönüyle bir makineye benzetiyor. Kastettiği şeyi kitabi okudukça anlam bulmaya başlıyor... Bundan dolayıdır ki sözü uzatmadan geri kalanını okumaniza bırakıyorum..
İnsan Nedir?Mark Twain · Can Yayınları · 202219bin okunma