İnsan ne yaşarsa yaşasın ‘ neden oldu, hikmeti nedir, verdiği mesaj neyle ilgilidir?’ diye sormalıdır.
"İnsan dediğin nedir ki zaten? Canlı bir mum. Eğer ışık saçmıyorsa, yanmıyorsa değeri nedir?"
Reklam
İnfitâr Sûresi'nin mesajı ve anlattıkları...
Vahyin Rehberliğinde 13. Yılda Mekke’deyiz. Mü’minlerin üzerindeki baskılar sürekli artıyor. (...) Arkanızda Allah varsa, önündeki hiçbir engel aşılmaz değildir. Siz sadece size verilen maddî-manevî imkânları sonuna kadar kullanın. Fâtır , fıtrat , iftar ve futûr kelimeleri ile aynı kökten gelen infitâr kelimesi yarılmak anlamına gelir.
Sayfa 593 - Bilgeoğuz Yayınları, 28. Baskı, İstanbul 2023
“Oğlum Behçet, sen bir medeniyetin iflası nedir bilir misin? İnsan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet insanı yapan manevi kıymetler manzumesidir. Anlıyor musun şimdi derdin büyüklüğünü?… Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış. Hayat onun için ahenksiz, birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Dünyaya baktığımız zaman ayrı görüyor, kendi kendimize kaldığımız zaman ayrı düşünüyoruz. Yığınlarca tezat içinde yaşıyoruz, bütün şark dünyası ıstırap içinde. Muttasıl gömlek değiştiriyor, Hint'i, Çin'i, Efgan'ı, Arap'ı, Türk'ü hep soyunuyoruz; soyundukça üstümüzden attığımız şeylerin alelâde ekler olduğunu, daha derinden birtakım şeyler çıkarıp atmak lazım geldiğini görüyoruz. O zaman korkuyoruz; olduğumuz yerde imdat arar gibi sağa sola bakmıyoruz. Sonra tekrar başlıyoruz, gene tabaka tabaka soyunuyoruz, tırnaklarımızla derimizi yüzer gibi bir şeyler daha atıyoruz. Zaten biz soyunmasak bile onlar üzerimizden lime lime dökülüyorlar. Fakat olmuyor; bize lazım olan, gömlek değiştirmek değil; içten değişmektir. Bu sadece dıştan yapılacak şey değil. Bunu olduğumuz yerden yapamayız, içten, dıştan her ufuk, bir görüş zaviyesidir. Bütün cemiyet hayatı zihniyet etrafında döner; insanı yeni baştan, yeni esaslarla kurmamız lazım; yeni kıymetlerle yaşayan bir insan. Hâlbuki bu imkansız...”
120 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
DOSTLUK ÜZERİNE ADLI KİTABININ İNCELEMESİ
MARCUS TULLİUS CİCERO KİMDİR? Marcus Tullius Cicero, M.Ö. 106 – M.Ö. 43 yılları arasında yaşamış olan, Roma'nın en ünlü hatiplerinden, filozoflarından, yazarlarından ve devlet adamlarından biridir. Cicero, Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde etkili olmuş ve Roma'daki siyasi hayatı şekillendiren önemli figürlerden biriydi. Hem
Dostluk Üzerine
Dostluk ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20182,842 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.