2025 128. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 09:57
Sevdalinka, sevda şarkıları... Ayşe Kulin, 1992 yılında Sırplar tarafından katledilen Boşnak haklının acılarını duyurmak için kaleme almış bu kitabı. Bosna Savaşı sırasında Saraybosna kuşatmasında 10.600 Boşnak hayatını kaybetmiş -bunların 1.600'ü çocuktu-, çatışmaların sürdüğü üç buçuk yılda ise 100.000'den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Dört milyonluk nüfusun iki milyonu mülteci haline gelmiştir. Tüm bu anlatılanlar korkunç.. Kitabımızda tam burada başlıyor. Yazar yer yer tarihi olayları belgesel izler gibi bize aktarıyor bazen de karakterle üzerinden birebir tanık oluyoruz yaşananlara. Nimeta ve Stefan arasında başlayan yasak aşk romanın ana konusu gibi görünse de savaş tüm her şeyi yok ediyor. Nimeta'nın kocası ve Stefan arasında kalması, aşk mı sevgi mi önce gelir sorusunu getirdi aklıma. Burhan için hayatını hiçe sayması nedense sevginin daha derin bir duygu olduğunu düşündürüyor. Anlatılan tüm olaylar çok travmatik, özellikle kadınlara yapılanlar.. Bu tarz olayları ne zaman okusam tüylerim diken diken oluyor. Nimeta'nın, Burhan'ın, Stefan'ın, Mirsada'nın daha nicelerinin yaşadıkları bize gösterilenin, anlatılanın bir kısmı.. Daha nice acılar yaşandı Bosna'da... İlk kez Ayşe Kulin okudum ancak dilini sevdim. Bu araştırma-roman tarzı bu kitaba özgüdür diye düşünüyorum. Bosna'da yaşananları tam olarak bilmeyenler için anlaşılması kolay bir eser olacaktır. Tarihsel olarak olaylar nasıl gelişti bunu güzel bir şekilde anlatıyor. Yalnız sevmediğim kısım kitabın sonu karakterlerden çok bağımsız olarak sonlandı. Açıkçası sonları ne oldu bilmek isterdim. Ancak bu son savaşta haber alamadığım tanıdıklarım varmış gibi hissettirdi bana.
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202015,2bin okunma