Kadın Erkeğin zıttı mı? #289800456 sorusuna cevap ararken aklıma farklı konularda geldi ve önceki yazıda konu dağılması diye yeni bir ileti olarak paylaşmak istedim.
Bir elmanın iki yarısıyız diye güzel bir sözümüz var, daha güzeli ise Araplar'ın kullandıkları metafor. Sen benim zevcim yada zevcemsin...
Harika bir kalimedir zevc. Çift demek, içeriğinde ayakkabı metaforunu da barındırır. Ayakkabının biri erkek diğeri kadını temsil eder. Ayakkabıların herbiri aynı malzemeden yapılmıştır ama aynı değillerdir, aynı yöne giderler ve beraberdirler, refik(a)dır, yol arkadaşlarıdır ve birbirlerine muhtaçtırlar, farklıdır ama ancak beraber yürüyebilirsiniz.
Daha çok yapısal uyumu tarif eden zevc metaforunu çok sevsemde Allah ayetinde ...Onlar sizin için libastır, sizde Onlar için libassınız... der(Bakara 187). Libas yani elbise sizi sarar, korur, kusurları örter ve insanı güzelleştirir. Bizim kullandığımız elmanın diğer yarısı metaforu ve Araplar'ın zevc ve libas metaforu sizce hangisi en güzeli?
Allah bizlere kusurlarımızı örtecek libas hükmünde, beraber yürüyeceğimiz zevc(e) ve diğer yarımızı tamamlayacak eşler nasip etsin.