2025 36. kitabı
İnsan doğası başlangıçta hayatta kalma güdüsü üzerine şekillenmiştir. Bu nedenle bebeklerde merhamet, acıma, empati gibi duyguları göremeyiz. Bebekler bunu yıllar geçtikçe çevresindeki insanlardan gördükçe öğrenir. Çocukluk dönemi ile beraber artık bu duyguları iyice kavrayıp benimsemeye başlarlar. Ama bazılarında bu duyguları özümsemek mümkün olmayabilir veya çok daha az özümsenmiş olabilir. Eğer biz belli yaştaki çocukları ebeveynlerinden uzaklaştırırsak aslında o ana kadar yetişmiş oldukları ve benimsedikleri değerler üzerinden hayatlarına devam ederler. Aslında onları tutan, yönlendiren yetişkinlerin sağduyusudur. Yetişkinler ortadan kalktığında insan vahşi doğasına doğru bir dönüş başlar. Aslında bir çok kitapta belirtilen yetişkinlerin kötü çocukların saf temiz olduğuna ilişkin iddiaya bir karşı çıkıştır bu. İnsan bir tekamül içerisindedir. Gelişmiş değerlere sahip kişiler insanları eğitmediği sürece Dünya'da hep bir kaos olacaktır. Kitap aslında fikri simgesel bir şekilde savunuyor.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma