Ay Batarken – Bir Sessiz Direnişin Anatomisi
2025 8. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2025 00:00
Bir özgürlük mücadelesinin hikayesi ancak bu bildiğimiz mücadelelere hiç benzemiyor. Silahlarla, mermilerle yapılan bir savaş değil, içsel bir direniş ve işgale karşı sönük başlayıp zamanla alevlenen bir mücadele ruhu. Çoğu savaş metnine nazaran yalnızca işgale uğrayan halkı değil hikayenin uzun bir kısmı boyunca düşman askerlerin gözünden ve bakış açısından olayları okuyoruz. Konuyu özetleyecek olursak, kendi halinde yaşayan madencilikle ve balıkçılıkla uğraşan sakin bir Avrupa kasabası işgale uğruyor. Başlangıçta halk buna fazla bir tepki göstermiyor ama zamanla işgalci askerlerin kasabada yönetimi elde tutmak için gerçekleştirdiği eylemler ve olaylar sonucu hak yavaş yavaş direnmeye başlıyor. Bu direniş güçlendikçe işgalciler de kendi içlerinde çözülmeye başlıyor; askerlerin de insan olduğu, korktukları, yoruldukları ortaya çıkıyor. Savaşın herkesten ister savaşan ister direnen olsun herkesten bir şeyler eksilttiği mesajı askerlerin isyanları ve sitemleri üzerinden açıkça gösteriliyor. Özellikle Tonder'in sürekli eve dönme özlemi, asker üniforması ne kadar sert görünürse görünsün, içindeki insanın hâlâ kırılgan, özleyen, korkan bir tarafı olduğunu bizlere hatırlatıyor. Tonder savaşın ortasında bile eve dair bir ayrıntı düşündüğünde, biz okurlar üniformanın içindeki insan nefesini duyabiliyoruz. Bu kitapta hiçbir şey tek taraflı gösterilmiyor. Bir yandan bahsettiğim gibi askerlerin yaşadıklarına ve psikolojik durumlarına değinilirken öte yandan Molly gibi kayıplar vermiş halkın öfkesini, yalnızlığını ve intikam duygusunu da işliyor. Sonuç olarak, Ay Batarken sadece bir savaş ya da işgal hikayesi değil; insan ruhunun direncini, kırılganlığını ve dayanışmasını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bir eser. Çok severek okudum ilgisi olan herkese öneririm.
Ay BatarkenJohn Steinbeck · İletişim Yayınları · 20252,342 okunma