2025 7. kitabı
(SPOILER) Yaşar Kemal in patron-işçi çatışmasını filler ve karıncalar üzerinden anlattığı Filler Sultanı ile Kırmızı Topal Karınca adlı adlı eseri çok güzel bir toplum eleştirisi, distopya örneği olmuş. Eserde beni en çok etkileyen olaylardan biri ise karıncalar,fillerin ağır emirleri yüzünden ne kadar çok acı çekse de fillerin -yönetici kesimin- tüm yalvarışlara, göz yaşlarına bu kadar duyarsız olması idi.Haksızlık ne kadar çığlık çığlığa kendini gösterse de kulakları kapalı,gözleri açgözlükle dolup taşan yönetici tüm kurnazlığını şüphesiz ortaya koyar. Elbette baskı olduğu sürece karıncaların başkaldırışı cesaret ve vakit isteyecektir. Maalesef ki karıncalar zamanla filler nedeniyle asimile olurlar ve her canlının doğuştan sahip olduğu değerleri kaybeder.Sadece bununla kalmaz dilleri bile fil diliyle değişir,bir zamanlar fil olduklarına inandırılırlar.Kitabın asıl kırılma noktası da burada başlıyor.Bence Yaşar Kemal burada,bir milleti istenildiği gibi yönetmek için tarihin ne kadar kıymetli olduğuna vurgu yapıyor. Zamanla karıncalar için iç karışıklar çıksa da benliklerini hatırlatan biri olduğu zaman, umut en güçlü silah olarak gelir ve kaybedilmeyecek savaş olmaz. Filler Sultanı'nın manipülasyonları bana George Orwell'in Hayvan Çiftliği adlı eserindeki domuzların tutumlarını hatırlattı.Aynı zamanda fillerin,karıncaları yönetmek için kameralar, radyolar, televizyonlar ile onların izini kaybetmemeye özen göstermesi de 1984 kitabındaki Büyük Ağabey'in baskısını anımsattı.Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca kitabının zamansız ve evrensel niteliğe sahip olduğunu düşünüyorum.
Edebiyat & Roman
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202515,7bin okunma