2025 11. kitabı
Dönüş, Ayşe Kulin’in insanın yüreğinde ağır ama bir o kadar da gerçek bir iz bırakan romanlarından biri. Kitabı okurken zaman zaman nefesimin kesildiğini, karakterlerin yaşadığı kayıpların ve kırılmaların kendi içimde de yankı bulduğunu hissettim. Kulin’in o kendine has sade ama vurucu anlatımı, yine insanın içindeki en kırılgan yerlere dokunuyor. Hikâyede en çok beni etkileyen, “dönüş” kavramının sadece bir yere değil; insanın kendi içine, geçmişine, hatalarına ve yüzleşmelerine yapılan bir yolculuk olmasıydı. Karakterlerin hep bir eksik parçası varmış gibi yürüttükleri yaşamlar, o parçayı bulmanın bedelleri, kabullenişleri… Bütün bunlar kitabı sadece bir olay örgüsü olmaktan çıkarıp duygusal bir deneyime dönüştürüyor. Ayşe Kulin, yine büyük laflara ihtiyaç duymadan; aile bağlarını, göçün acılarını, kimlik mücadelesini ve geçmişin insanın yakasından hiç tam olarak düşmeyen gölgesini öyle doğal bir dille aktarıyor ki, kitabı kapattıktan sonra bile uzun süre karakterleri düşünmeye devam ettim. Dönüş, okurken hüzünlendiren ama bitirdiğinizde içinizde bir “iyi ki okudum” sıcaklığı bırakan romanlardan biri. Kulin’i sevenler için zaten kaçınılmaz bir okuma; Kulin’le yeni tanışacak olanlar içinse müthiş bir başlangıç.
DönüşAyşe Kulin · Remzi Kitabevi · 20138,2bin okunma