Güneşi Uyandıralım
2025 26. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 20:45
Güneşi Uyandıralım, Brezilyalı yazar, Jose Mauro de Vasconcelos'a ait bir eserdir. Eser, Şeker Portakalı serisinin ikinci kitabıdır. 1974 yılında yayımlanan eser, 273 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın konusu Zeze'nin okul yaşamı, eğitimi ve yaşadığı travmalarıdır. Zeze, biraz daha büyümüş ve dini eğitim veren bir okulda öğrenim görmektedir. İlk kitap ile karşımıza çıkan Zeze bu kitapta biraz daha yalnız, içine kapanık ve kırılgan bir çocuk görünümü çizer. Eser ilk romana kıyasla daha karmaşık yapıda denebilir. Bunun sebebi ise daha fazla olağanüstü içerik barındırmasıdır. İlk kitabın sonu ve bu ikinci kitabın başlangıcı arasında çok büyük farklar var ve bunu ipucu olduğu için söyleyemiyorum. Bu öyle bir başlangıç ki acaba bir yerimi atladım, yanlış mı hatırlıyorum ? diye kendime soramadan edemedim ama kitabın ilerleyen sayfalarına doğru ilerledikçe olayı kavramam çok uzun sürmedi. Siz de okurken bunu fark edeceksiniz. İlk roman malum her okuru paramparça edecek türden bir sonla bitti ama bu ikinci romanda o kadar baskın bir üzüntü göremediğimi söyleyebilirim. Zeze karakterini yazar öyle bir anlatmış ki onunla empati kurmamak imkansız. Onun çektiği yalnızlığı, anlaşılmamasını, zorunda olduğu şeylere katlanırken ki halini gördükçe ona çok üzüldüm. Eser ilk kitap gibi yine bol diyaloglu, geçişler ani ve bol geri dönüşlü diyebilirim. İlk kitabı okuduğum hazzı hep bu kitapta da arasam da yer yer bu kitabı okurken sıkıldığımı söylemeden edemeyeceğim. Eserin son kısımlarında birazcık görsem de üçüncü ve son kitapta da bunu tekrar yineleyeceğim. Eserin son kısmı Çavdar Tarlasında Çocuklar romanını andırıyor desem yanlış olmaz. Küçük Zeze'ye ne olduğunu ve nasıl bir gelişim ve değişime uğradığını merak mı ediyorsunuz ? O zaman bu kitabı okumaya ne dersiniz? Bu kitabı siz değerli okurlara tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Güneşi UyandıralımJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 202342,8bin okunma