Okumadan Beğenenler Lütfen Pas Geçsin ;)
2025 185. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2025 13:40
Spoiler vardır. Elias Canetti’nin Körleşme’si, insanın kendine ve topluma karşı nasıl körleştiğini psikolojik ve sosyolojik düzeyde irdeleyen sert bir modernist romandır. Canetti’nin tek romanı olmasına rağmen, düşünsel ağırlığı, karakter tasarımı ve alegorik gücüyle 20. yüzyıl edebiyatının en güçlü metinlerinden biri kabul edilir. “Körleşme”, yalnızca fiziksel bir körlük değil; zihinsel körlük,duygusal körlük,toplumsal körlük, güce, bilgiye, düzene karşı körleşme anlamlarına gelir.Canetti, bu körlük türlerini romanın neredeyse her karakterine yerleştirerek büyük bir insanlık panoraması kurar. Roman üç ana bölümden oluşur ve her bölüm Kien’in zihinsel çöküşünün bir aşamasını temsil eder: 1. Başlama – Düzenin İçindeki Körlük Kien’in kitaplarla kurduğu steril dünyayı görürüz. Dünyayla temas minimumdadır. Körlük burada içe dönük, saklı ve fark edilmezdir 2. Genişleme – Kaosun Yükselişi Therese ve Fischerle gibi figürlerin devreye girmesiyle Kien’in dünyası saldırıya uğrar. Körlük toplumsal ve sosyal ilişkilere sıçrar. 3. Felaket – Nihai Körleşme Zihin tamamen çöker. Kitaplar, bilgi, mantık, ahlak hepsi bir yanılgıya dönüşür. Kien kendini ve kütüphanesini ateşe verir. Körlük artık geri dönülmezdir.Romanın yapısı, karakterin akıl durumuyla paralel ilerler: düzen → karmaşa, yıkım. Körleşmenin Katmanları Bilgi ve Akıl Putlaştırması Prof. Peter Kien, insan ilişkilerini tamamen reddedip kendini sadece kitaplara adar. Bilgiyi insandan üstün gören bir figürdür. Kitaplar onun için bir sığınak değil, tek gerçekliktir. Dış dünyaya güvenmez. “İnsanlar değil, kitaplar yaşamalı” düşüncesi hâkimdir. Bu durum modern entelektüelin soyut bilgiye saplanmış körleşmesinin eleştirisidir.Canetti’nin mesajı açıktır: Salt bilgi insanı kurtarmaz; hatta tehlikeli bir izolasyona sürükleyebilir. Güç, Tahakküm ve Büyüklenme Canetti’nin tüm yapıtlarında olduğu gibi Körleşmede de güç ilişkisi merkezde yer alır. Therese’nin evlendiği an Kien’e uyguladığı baskı, Fischerle’nin kendi “şampiyonluk hayalleri”, Kien’in kitaplar üzerindeki mutlak sahipliği, Kalabalıkların insandaki güç saplantısını tetiklemesi.. Hepsi insanların birbirini ezme, kontrol etme çabalarının farklı yüzleridir. Özellikle Fischerle karakteri, maddi yokluk içinde büyüklenmeci bir yanılsama yaşayan alt sınıf insanının karikatürü gibidir. Toplumun Kalabalıkların Gücü Roman boyunca toplum, rasyonel bir yapı olarak değil, kaotik bir kitle olarak resmedilir. Kalabalıklar anlamsız, tehlikeli ve manipülatif güçlerdir.Bireyi sürükleyen, sağduyuyu boğan bir “güç alanı” yaratırlar.Kien’in mantığı, kalabalığın irrasyonel baskısı altında çöker. Nesneleştirme ve Eşya Takıntısı Kien, insanlardan nefret ederken kitaplara duyduğu aşırı bağlılık ile nesneleri insanlaştırır. Therese’nin kitaplara dokunması Kien için bir travmadır;cünkü kitaplar onun gözünde canlılardan daha değerlidir.Kien’in nesneleri sevip insanlara körleşmesi, modern toplumun duygusal yabancılaşmasını simgeler. Karakter Analizleri Peter Kien, Bilginin Körleştirdiği İnsan Kien, aslında iyi niyetli fakat aşırı soyut bir kişidir. Onun en büyük trajedisi, zekâsının dünyayı anlamasına değil, dünyadan kaçmasına hizmet etmesidir.İnsanlara güvenmez.Sosyal becerisi yoktur.Kitapları idealize eder.Gerçeklik ile bağını tamamen koparır.Kien’in iç monologları, sürekli bir mantık akışı içindedir fakat bu mantık giderek absürdleşir. Böylece okur, aklın bile kendi içine kapandığında irrasyonel olabileceğini görür. Therese , Açgözlülüğün ve Sınıfsal Hırsın Temsili Therese, temizlikçi kökenli, sosyal olarak alt sınıfta bir kadındır.Kien ile evliliği onun için bir statü. atlama girişimidir.Ancak hırsı kördür.Kendini üstün görme arzusu,Evde otorite kurma çabası, Kien’in kitaplarına duyduğu nefret… Therese, körleşmenin “çıkar odaklı güç” yüzüdür. Kien’in zihinsel körlüğünün karşısında dünyaya fazlasıyla bağlı maddeci bir körlük vardır. Fischerle; Sahte Büyüklenme ve Kimlik Çatışması Fischerle, romanın en grotesk ve trajikomik karakterlerinden biridir.Kendini satranç şampiyonu olarak hayal eder, Oyun bilgisi zayıftır,Kien’i manipüle etmeye çalışır.O, yoksulluğun içinde büyüyen hırsın çarpıklaşmış halidir. Fischerle ile Kien arasında iki farklı körleşme çatışır: Kien’in entelektüel körlüğü, Fischerle’nin alt sınıf büyüklenmesi. Bu iki uç, toplumda her kesimin kendine özgü bir yanılgıyla hareket ettiğini gösterir. Üslup olarak ise Keskin, saldırgan, ironik, Zaman zaman grotesk ve absürd,psikanalitik yoğunlukta,Tekrarlara dayanan ritmik bir anlatı yapısı içerir.Klasik olay örgüsünden çok, karakterlerin psikolojik çözülmelerini takip ederiz. Diyaloglar serttir, gerçeklik zaman zaman kabusa yaklaşır.Romanın atmosferi sürekli olarak: sıkıştırıcı,rahatsız edici,karanlık bir mizahla doludur. Bu açıdan Kafka, Musil ve Döblin gibi modernist yazarlarla benzerlik gösterir. Romanın sonunda Kien, kendi zihinsel dağılmasının son evresine ulaşır. Gerçeklikle tüm bağını koparır.Kitaplarıyla birlikte ölmek ister.En değer verdiği şey, onu yok eden şeye dönüşür.Kütüphaneyi ateşe vermesi, onun için bir arınma değil, bilginin mutlak körleştirici gücünün simgesel patlamasıdır. Bu final aynı zamanda şunu söyler: > Körleşme en sonunda hem bireyi hem de onun değer verdiği her şeyi yok eder. Sosyolojik açıdan Körleşme, bireyin toplum içindeki konumunun aslında ne kadar kırılgan olduğunu ve sosyal rollerin insanı nasıl şekillendirip boğabildiğini gösteren bir yapıttır. Canetti, karakterleri üzerinden modern toplumda statü, güç ve görünürlük arzusunun insan davranışını nasıl çarpıttığını ortaya koyar. Kien’in dünyadan kaçışı, bireyin karmaşık toplumsal beklentiler karşısında kendine kapandığı bir savunma biçimiyken; Therese ve Fischerle’nin davranışları, alt sınıfların sistem içinde tutunma çabalarının nasıl çarpık formlara bürünebildiğini temsil eder. Böylece roman, toplumun aslında bir “karşılıklı körlükler ağı” olduğunu; kimsenin birbirini anlamadığı bir yapıda sosyal düzenin kaçınılmaz olarak kaosa sürüklendiğini dile getirir.
KörleşmeElias Canetti · Sel Yayıncılık · 20214,493 okunma
1.119 Gösterim
Çok detaylı ve aydınlatıcı bir inceleme olmuş. Teşekkürler. 🌻
Spoiler olmasına rağmen okudum, bir sosyolog adayı olarak kitap listemin en başlarına ekledim. Akıcı ve romanı almaya ikna edici bir anlatım tarzınız var.(incelemenin küçük bir incelemesi gibi oldu). Teşekkürler.🌻
Lale
Teşekkür ederimmm 😊