·128 syf.····Okunma: 05 Aralık 2025 18:07 Shiro Hamao, kalemini çok beğendiğim yazarlardan biri.Kendisinin Alacakaranlık İtiraflarını okumuştum ve bayılmıştım. Bu nedenle bu kitaba da bir el atmak istedim ancak biraz karmaşık hisler içinde bıraktı beni.
Maddelerle ele alalım ki laf kalabalığı olmasın.
Artılar,
·Hızlı tempo.
Temposu sayesinde "bir sayfa daha, bir sayfa daha" diyerek bitirmeye müsait. Fazlasıyla akıcı ve rs için ilaç gibi.
·Atmosfer.
Atmosferin gotik ve karanlık havası okuyucuya çok iyi geçiyor.Ton başarılı.
·Metaforlar.
Karakter ilişkileri (şeytan-insan, vicdan-cinayet arzusu) dramatik açıdan sağlam bir temele kurulmuş.
·İlerleme ekseni.
İlerleyiş, fazlasıyla Japon edebiyatı esintili. Yersiz ögelerden uzak, tamamen hikâye odaklı.
·Karakterler.
Karakterlerin gelişimi ve motiveleri harika yansıtılmış, gerçekten.Bu da kitabı bir adım ilerde yapıyor çünkü polisiye bir eserin isteyebileceği en büyük kriterlerden biri bu. Ve Shiro bu kriterin altından ustalıkla kalkmış.
Eksiler,
·Derinlik.
İnsanı, yer verdiği olayların iç perdesi bakımından fazlasıyla sorgulatmasına karşın derinlik noksan kalıyor.
Benim için bu acayip bir olumsuzluk değil aslında zira Shiro'nun tipik bir özelliğidir. Ancak derinlik isteyen insanlar için belirtmek istedim.
·Zaman zaman gereğinden uzun tutum.
Evet, tempo gayet hızlı ve keskin FAKAT yer yer duygusal ağırlık nedeniyle ilerleyiş fena durağanlaşıyor. Bu nedenle sonuç kısmından önceki bi' 20 sayfa beni bunaltmaya başladığından ilk defa >100 sayfa bir kitapta mola vermek zorunda kaldım.
Ama, çabuk toparlanıyor elbette. Özellikle 2.hikayenin çözüm kısmı fazlasıyla çarpıcıydı. Pekâlâ şaşırmadım desem doğrudur çünkü Shiro, bir anda durağanlaşıp sizi ters köşeyle saniyesinde kendinize getirmeyi iyi biliyor.
Madde olarak eklemeyeceğim ama pasif yan karakterler de cabası.
Özetle, ilk yarı-yarının biraz ilerisi 7 puan iken kalanı 7.5-8 puanı hak eder rahatlıkla.
Bitirdiğimde beğenmeme rağmen okurken cidden sıkıldığım yerler oldu. O kısımlar da bahsettiğim tutumla alakalı.
Kesinlikle okuyun demem ama güzel miydi? Evet.
Yine de Alacakaranlık İtirafları kesinlikle katbekat daha iyiydi, onu çıtlatmak size daha keyifli vakit verecektir.