Bu Kitap Yanmaya Dair
·240 syf.·
2025 104. kitabı
Fatih Duman 'ın kalemi, asırlar öncesinden süzülüp gelen bir derviş nefesiyle buluştuğunda, okuyucuyu sadece bir metinle değil, bir gönül iklimiyle baş başa bırakıyor. " Aşk İnanmakla Başlar ," modern dünyanın telaşından yorgun düşmüş ruhlara, bir sığınak sunuyor. Bu eser, sıradan bir roman değil; aksine, Şeyh Sadi Şirazi 'nin Bostan ve Gülistan'ına uzanan, Mevlana Celaleddin-i Rumi 'nın coşkusunda demlenen ve Yunus Emre'nin duruluğunda arınan bir aşk öğretisi. Bu kitap, aşka yeni bir mana katmak isteyenlere, ruhunun kuytularında derin sırlar arayan gençlere ve hayatın çetrefilli yollarında yolunu yitirmiş her yorgun yolcuya tavsiye edilir. Öyle bir hediye ki, iç yolculuğuna yeni başlamış dostlara veya gönül yarasının izini süren aşıklara sunulmalı. Onu okumak için en münasip ortam, dünyanın gürültüsünden el etek çekilmiş, sadece fısıltıların duyulduğu bir gece vakti, tercihen bir sonbahar serinliğinde olmalı. Amber kokulu bir mumun titrek ışığı, sayfaların üzerine düşen her kelimeyi bir sır gibi aydınlatmalı. Bu kitap, Şem (mum/ışık) dilinden aşkı okurken yakabilir, o yüzden yanıp tutuşan ruha bir denge getirmesi için, soğuk bir gül şerbeti ile yudumlamak yaraşır. Fatih Bey'in anlatım dili, her zaman ki gibi beklentilerin çok ötesinde. O ne sadece sade, ne de sadece akıcı; bu dil, şiirsel ve bilgece. Bir dervişin ağzından dökülen bu kelimeler, bazen bir tebessümle gönlü yumuşatıyor, bazen de ağırlığıyla okuyucuyu düşünceye sevk ediyor. Üç farklı bölümde, üç büyük erenin diliyle aşka dokunması, anlatıma katmanlı bir derinlik ve eşsiz bir ahenk katmış. Hissettirdikleri, hüzünle karışık bir coşku, bir içsel heyecan. O hüzün, Pervane'nin kaçınılmaz akıbetinden; o coşku ise, aşkın yüceliğini yeniden hatırlamaktan geliyor sanırım. Fatih Duman, bizi aşkın sadece başlangıcına değil, aynı zamanda inanarak ve yanarak ulaşılabilecek en derin noktasına götürüyor. Bu yolculuk, bitmeyen bir sorgulama ve her defasında daha derine inme arzusunu tetikliyor. Aşkınız derîn olsun.. Vesselam
Aşk’ın Hâlleri
Aşk İnanmakla BaşlarFatih Duman · Nesil Yayınları · 2020475 okunma
Öncelikle bu güzel inceleme için tebrikler, teşekkürler. Son zamanlarda Fatih Duman ismi çok karşıma çıkıyor ama iki sebeple henüz bu kalemle tanışamadım: 1. Okuma listemin -biraz haddinden fazla kabarık olduğunu, bu konuda maymun iştahlılık gösterdiğimi kabul etsem de- içine dahil etmekte zorluk çekiyorum. 2. Mevlânâ'nın kuşatıcılığını, Gazâlî'nin engin ve temkinli ilmini, Mecit Ömür Öztürk'ün ezber bozan ama çok etkileyici bulduğum mütedeyyin felsefeci kimliğini, Hasan Onat'ın özeleştiri yapmaktan çekinmeyen samimi çözümlemelerini okumayı seven bir okur olarak Fatih Duman eserlerinin -haddimi aşmaktan çekinerek- biraz yavan ve basit kalabileceği endişesini taşıyorum. Eğer Fatih Duman'ı öneriyorsanız hangi kitabını öne çıkarırsınız? Bu konuda fikrinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
KRM
MURAT AYDIN Bey merhaba, ​Öncelikle vaktinizi ayırıp bu derinlikli ve zengin yorumu bıraktığınız için çok teşekkür ederim. Zikrettiğiniz isimler zaten edebiyatın ve düşünce dünyasının zirve noktaları. Bir okur olarak çıtanızı burada tutmanız ve Fatih Duman kalemiyle ilgili "yavan kalma" endişesi taşımanız çok anlaşılır ve haklı bir kaygı. Fatih Duman, metinleri ağır bir felsefi öğreti değil, o öğretinin estetik ve şerbetli bir dille romana, hikayeye dökülmüş halidir. Eğer bu kalemle tanışmak isterseniz, o yüksek çıtanızı hayal kırıklığına uğratmayacak bu kitap Aşk İnanmakla Başlar doğru bir başlangıç olabilir. Alternatif olarak, tasavvufi nefesi kurguyla çok iyi harmanladığı Sır: Aşıklar Ölmez veya Ene 'Sus Ey Nefsim' romanlarına da şans verebilirsiniz. Listelerimizin hep kabarık kalması ümidiyle, keyifli okumalar dilerim.