Merhaba sevgili dostlarım
İtalyan edebiyatından bir kitapla geldim bugün. Orijinal adıyla La Portalettere ,Postacı Kadın sıcak ve duygusal bir dönem romanı ..
Roman 1930’ların İtalya’sından başlayarak II. Dünya Savaşı yıllarına ve sonrasına uzanan geniş bir zaman dilimini kapsıyor.
Esas karakter Anna Kuzey bölgesinde öğretmenlik yaparken küçük kızları Clauida ölüyor. Carlo ona dogup büyüdüğü yer olan guneydeki Lizzaliano ya taşınmanın iyi geleceğini düşünüyor ve oğulları Roberto yla birlikte taşınıyorlar.
Ancak Anna kasabadakilere göre farklı bir kadın. Komunist ,feminist ,kiliseye gitmiyor vs.Ona yabancı diye sesleniyor herkes .Özellikle de eltisi Agata cok farklı buluyor onu .O kendi gibi domestik bir kadın beklerken Anna çok farklı. Carlo nun abisi Antonio onu ilk gördüğünde belki de aşık oluyor ama içinde yaşıyor bu aşkı.
Kasabanın postacısı ölünce yeni postaci
aranıyor ve Anna Kasabanın ilk kadın postacısı oluyor.
Bu işte de bir sürü fark yaratıyor tabi .Herkesin dışladıgı Giovanna ya okuma yazma öğretmek, sevgililere aracı olmak ,okuma bilmeyenlerin mektuplarını okumak ,hatta ilk pantolon giyen kadın olmak gibi ...
Yani hem geleneklerle hem de kasaba halkının önyargılarıyla mücadele ediyor.
Allah'tan Carlo gibi bir kocası va ,anlayışlı ve çoğu zaman destekliyor karısını.Gerçi onunda yediği haltları okuyoruz da neyse ..
Carlo nun başladığı şarapcılık işi ,Daniel tanışması, onunla arasındaki bağ hayli duygusal anlar yaşattı. Anna nın Agata nın kızı Lorenza ile ilişkisi sıcacık bir konuydu.
Kadının toplumdaki yeri ,Anna ’nın mesleğini icra ederken gördüğü baskılar, kadınların dışlanmışlığı ve güçlü durma çabası çok etkileyici bir dille işlenmiş kitapta .
Ailesine, eşine ve özellikle oğluna olan sevgisi duygusal bir okuma olmasını sağlamış.
1.Dünya savaşı nin ülkede ve köyde olan etkileri ,demokratiklesme çabaları alt fonda yer alan konular .
Giannone’nin dili akıcı, karakter tasvirleri ise çok güçlü. Kasabanın sıcak atmosferi, mahalle dedikoduları, dayanışma ve kıskançlık iç içe geçmiş.
Hele o arada verdikleri yemek tarifleri italyanlarin sadece hamur yediğini düşündürdü bana .Karbonhidrat cekti canım kitabı okurken..Velhasıl insan kendini kısa sürede o küçük kasabanın içinde buluyor.
Macera ,aksiyon arıyorsanız bu kitapta onlar yok .Ama sakin, beni etkileyen bir kitap oldu #postacikadin...
Kitapla kalın dostlar...
Postacı KadınFrancesca Giannone