·595 syf.··Beğendi
···Okunma: 08 Kasım 2025 04:02 Maria Antoinette, Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresia’nın kızıdır.
Saraya 15 yaşında gelin gelmiş, annesi tarafından iyi eğitim verilmesine rağmen kitap okumayı, kendinden büyük ve deneyimli kişiler ve rehberlerinin sözlerini ve uyarılarını dikkate almayan,önemli olabilecek olaylara ve önemli mektup ile belgeleri incelemeyen uçarı-havai bir yapısı vardır. Kolayca da kandırılabilmektedir. Bilinçsizce yaptığı hatalar, insanları tanıyamaması, olayları sorgulamaması ve de göze batan müsrifliği açlıkla mücadele eden halkın gözünde günah keçisi olmasını sağlamıştır.
Versailles’da özellikle Trianon adı verilen, büyük masraflar yapılan yerleşkede zaman geçirmesi halk tarafından sık sık eleştirilmiştir. Saray çevresinde en yakın dostlarından biri görünen Kontes Polignac, kraliçenin güvenini kötüye kullanarak büyük servet edinmiş; kraliçenin nüfuzunu kullanıp rüşvet karşılığında makam ve arpalıklar dağıtarak etkisini artırmıştır. Kraliçenin kardeşi İmparator II. Joseph onu birçok kez uyarmış olsa da Maria Antoinette çoğu zaman bu uyarıları dikkate almamıştır.
Bu dönemde ortaya çıkan en yıpratıcı olaylardan biri Kolye Skandalıdır. Skandalın merkezindeki Jeanne de la Motte, sorunlu bir aileden gelen ve Boulainvilliers Markizi tarafından himaye edilen bir kadındır. Jeanne ve kocası La Motte, Kardinal Rohan’ın safça güvenini kullanarak onu kandırmış, kraliçe istemiş gibi göstererek değerli bir kolyenin parasını ona ödetmişlerdir. Bu dolandırıcılıkta kraliçenin adı haksız yere kullanılmış, olay Maria Antoinette’in itibarını ciddi şekilde zedelemiştir. Kraliçenin Habsburg gururu, çoğu zaman kendini savunmasını ve siyasi olarak doğru adımlar atmasını engellemiştir.
Kraliçenin hayatındaki önemli kişilerden Hans Axel von Fersen, ona derin bir sevgi ve sadakatle bağlı olmuş; devrim döneminde onu korumak ve kurtarmak için büyük çaba göstermiştir. Bir diğer kritik figür Mirabeau’dur. Devrim sırasında, kraliçenin saray içindeki tek gerçek müttefiki haline gelmiş; ona gizlice tavsiyeler vererek politikada yönlendirmiştir. Mirabeau hem krala hem halka sadakat sözü vermiş, böylece iki taraf arasında son derece tehlikeli ve ustalıkla yürüttüğü bir denge politikası izlemiştir.