Son değil, başlangıç
2025 61. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2025 01:04
Kitabın duru bir ilerleyişi var gibi görünüyor. Belki bunun sebebi yalın bir dilinin olmasıdır, bilemem. Fakat bir sessizliğin çığlıkları tam olarak bu kitap. Grevler, yürüyüşler ile değil; insanları bilgilendirerek, okutarak, gerçeği göstererek yönetime baş kaldırmayı amaçlıyorlar. "Önce kafamızı donatmamız gerekiyor, daha sonra da ellerimizi..." "İnsanlar hükümetlerinden korkmamalı, hükümetler insanlardan korkmalı." diyor V. Pavel'in, Ana'nın, Andrey'in ve daha nice cesur insanın yaptığı da bu. "Adamı özgürlükten yoksun bırakmışlar, bir şey bilmesin diye." ve bu cümleden 1 sayfa sonra da "Ağlama, oğlunu salacaklar! Tümünü de salacaklar... Yer dar gelmeye başladı." diyor görevli. Ama bilmiyor ki tutuklanan gençler hapisten çıkma peşinde değil, davalarının peşinde. Bir diğer hapishane sahnesinde bir kadın oğlunun on aydır içerde olduğunu söylüyor gururlu bir sesle. Çünkü hapishane artık akıllı, düzeni sorgulayan gençlerle dolmuş. Şimdi Ana karakterini anlatmak istiyorum. Ana maalesef bizim sıkça gördüğümüz insanlar gibi başlarda. Hayatı acılarla dolu, hor görülen biri. Ama onun dönüşümü aslında eşsiz biri olduğunu bizlere gösteriyor. Artık korkmaması en çok vurgulanan özelliği. Verdiği analık duygusunu derin bir şekilde hissediyorsunuz. Fakat şunu merak ediyorum. Çoğu kişi ona 'Ana' diye hitap ediyor. Bunun nedeni ona saygıdan mı yoksa Rus kültüründen dolayı mı anlayamadım. Son değil, başlangıç dememin sebebi de bana çok şey kattığındandır. Mesela gerçeğin peşinden gitmek gibi, mesela okumak gibi. Kitapta vurgulanan şeyler de bunlar. Gece gizlice yasaklı kitaplar okumak, sanki biri kapıyı ansızın açacak... Şimdi okuduğum çeviriden dolayı bazı şikayetlerim var. Bu çeviriden okumanızı tavsiye etmem. İsimler değişmiş, noktalama yanlışları fazla. Bazı diyaloglarda kim ne söylemiş anlamıyorsunuz tam ve bu da okumanızı yavaşlatıyor. Ek: Kitabı benzettiğim şarkı Kızılcıklar Oldu Mu - Orfeon Oda Korosu (youtu.be/ucffgni-onQ?si=...) Sessiz bir direnişi hissettiriyor bana. İncelememin sonuna geldik. İyi kalın, kitaplar yolunuzu aydınlatsın.
AnaMaksim Gorki · Yılmaz Kitabevi Basım · 201634,3bin okunma
Çok güzel olmuşş ellerine sağlıkk. V'nin sözünü film izlerken ben de not almıştım ve cidden bu kitaba çok uyuyor. Ayrıca rica ederimm, bence kitap hepimizde bir şeyler uyandırdı ve sana bir şeyler katma kısmını benim için söylediysen büyük bir gururla üstüme alınmak istiyorum hsjdj kitap içinse de kesinlikle haklısın. Senin eklediğin şarkıyı da merak ettim, dinliyorum hemen
Leyla
@u_may önerdi ve senin vesilenle okudum. Beni uyandırdı açıkçası, içimde öğrenmek isteği had safhada. Bu arada @u_may'ın en sevdiği kitabın bu olması ve en sevdiği filmin de V for Vendetta olması tesadüf değil. Ek: Şarkıyı beğendin mi? Yürekten gelen bir sessiz çığlık gibi
💯👏👏👏
Leyla
Teşekkür ederim efenim, beğenmenize sevindim