Şu Bizim Kırılganlığımız
2025 19. kitabı
“Kırılganlıklarımız, bizi ayıran değil, birbirimize bağlayan en derin bağdır.” Eugenio Borgna’nın Şu Bizim Kırılganlığımız kitabı, insanın iç dünyasına sessizce yaklaşan, kimsenin yüksek sesle konuşmaya cesaret edemediği duyguları incelikle ele alan bir çalışma. Borgna’nın psikiyatri deneyimi yazıya kuru bir akademiklik olarak değil, tam tersine derin bir duyarlılık, ölçülü bir bilgelik ve insanın ruhuna saygı duyan bir anlatı olarak yansıyor. Kitap boyunca kırılganlığın aslında hayatın bütün dokusuna sinmiş, vazgeçilmez bir unsur olduğu fikri merkezi bir yer tutuyor. Ona göre kırılganlık, eksiklik değil; varoluşun kendisiyle kurduğumuz ilişkinin en dürüst yüzü. Metin ilerledikçe Borgna, yalnızlık, belirsizlik, kaygı ve acı gibi temaları bir tehdit ya da kusur olarak değil, insan olmanın doğal eşlikçileri olarak işliyor. Yazar, her duygunun kendi ritmi olduğunu, bu ritmi bozmaya çalışmak yerine anlamaya yönelmenin bizi hem kendimize hem de başkalarına yaklaştırdığını vurguluyor. Kırılganlığın kabulünün, bir tür güçlenme ve içsel genişleme yarattığını gösteriyor. Bu yaklaşım, özellikle modern hayatın sürekli “dayanıklı ol, güçlü dur, hissetme” telkinlerinin arasında nefes aldıran farklı bir bakış açısı sunuyor. Kitabın dili yalın ama yoğun; az sayfada çok şey söyleyen, küçük ayrıntılarla büyük anlamlar kuran bir üsluba sahip. Borgna’nın cümleleri bazen bir şiir gibi, bazen de bir danışman sessizliğiyle ilerliyor. Bu da okurda hem düşünmeye hem de içsel bir sakinliğe davet eden bir etki yaratıyor. Özellikle duyguların tıbbi kategorilere sıkıştırılmadan, insani bir bütünlük içinde ele alınması kitabı benzersiz kiliyor. Sonunda Şu Bizim Kırılganlığımız, insanın kendi kırılgan yanlarına karşı duyduğu sabırsızlığı, utancı veya korkuyu bir anlığına da olsa yumuşatıyor. Okur, sadece kırılganlıklarıyla değil, başkalarının kırılganlıklarıyla da empati kurmaya başlıyor. Ve en önemlisi: Borgna, kırılganlığın bizi parçalamadığını; aksine bizi birbirimize yaklaştırdığını hatırlatıyor. Şu Bizim Kırılganlığımız Eugenio Borgna
Psikoloji
Şu Bizim KırılganlığımızEugenio Borgna · Yapı Kredi Yayınları · 2020888 okunma