2025 173. kitabı
Yirmili yaşlarındaki bir gencin Amsterdam yolculuğu sadece bir göç hikayesi değil aynı zamanda şehirle kurulan bir bağ, alışılagelmiş hayattan farklı bir forma geçiş, aidiyet arayışı gibi konular ekseninde ilerleyen ve aynı zamanda düşündüren bir roman. İnsanın bazen kendi evinde bile göçmen olduğu düşünülürse kalıcı yabancılık olarak başka bir ülkede var olmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Çünkü yeni bir ülkede yaşamaya devam etmek sadece mekansal bir hareketlilik değil, kimliğin bir çok alanda parçalanması ve yeniden inşa edilme sürecidir. Bazı kitaplarda “şehir” ayrı bir karakter olarak çıkar karşımıza. Burada da hem fiziksel hem de ruhsal olarak bir iç dünyayı yansıtan karakter olarak ele alınmış bana göre. Şehir ve insan iç içe geçer bu noktadan sonra. İnsan şehirde sadece yaşamaz, aynı zamanda şehir de insanın iklimini şekillendirir. Dolayısıyla kitapta genç birisinin Amsterdam’da yaşama hikayesinin ardında kim olduğunun, modern hayatın, şehirle kurulan duygusal iletişimin, aidiyet kavramının bir incelemesini ortaya koyuyor yazar. Bu anlamda kitap farklı bir coğrafyada yaşamayı romantikleştirmiyor, genç birinin yalnızlığını, yabancılaşmasını ve yaşama karşı tüm duygularının kırılganlığını anlatıyor. Belirsizlikler, hayaller, korkular ve tüm bunların içerisinde kendi olmak için iç sesiyle birlikte verdiği mücadelede, okuyucu olarak da kendi payınıza çok şey çıkaracaksınız eminim. Farklı coğrafyalardaki sosyal, kültürel, ekonomik ve politik zemin hakkında da fikir edinmek mümkün. Çünkü konu, film yönetmeni Theo Van Gogh’un öldürülmesi üzerine inanç sistemleri ve politik sistem farklı sorgulamalara taşındı. Bu yerel bir konu olarak geçiştirilemeyecek kadar büyük boyutlu olabilirdi. Genç bir yazar adayının göçmenlik deneyimi üzerinden, kültürel karşılaşmalar, sanat, edebiyat üzerinden yaratıcı süreçler ve şehrin insan üzerindeki dönüştürücü etkisini inanç, kültürel ve sosyal çerçevede sunan aktif bir karakter haline getiren yapısıyla, nasıl başa döndüğünün çok güzel bir hikayesi olmuş.
ŞehirKaya Genç · Sia Kitap · 202512 okunma