Uzun zaman sonra bana inceleme yazdıran, okumayı hep ertelediğim kitaptan, merhaba?
Bir rivayete göre bu kitabı okumaya başladığınızda ya da okuduktan sonra hayatınızda bir mucize gerçekleşiyormuş.
Ben kitabı okumaya başladığım 1. haftada, aylardır satmaya çalıştığım, ücra ve öcü bir şehirdeki evimi satıp, hayallerimin şehrinde deniz manzaralı bir ev aldım. Ve yerleştim.
Gece Yarısı Kütüphanesi, paralel evrenlere ve diğerlerine inanıyorsanız içinizi sıcacık yapacak, umut ve inancınızı artıracak bir kitap diyebilirim. Ama birtakım şeylere fazla inandığını iddia eden, kadın kahkahası ve diğer sıradan şeyler gibi bunu da günah addeden insanlarsanız, okumanıza gerek bile yok. Çünkü siz zaten mutluluğu bir kitapta bulamazsınız. Kendinize yazılanı bile kendi dilinizden okumaktan imtina eden insanlarsınız çünkü siz. Siz mutlu olamazsınız.
Neyse yobazlığınızı ve cahilliğinizi aşağıladıktan sonra devam edebilirim...
Kitapta aynı kişinin hayatının onlarca farklı versiyonu ele alınmış fakat tekrara düşme hissi vermiyor asla.
Zaten oldukça akıcı ele alınmış, başlarda devam etmekte zorlanabilir hatta sıkılabilirsiniz ama biraz sabredince akıp gidecektir.
Olay örgüsü ele alındığında yer yer Momo vibeı da almadım değil. Kütüphane bana alakasızca duman adamlar tadı verdi. Tabii genel itibariyle ikisi bambaşka eserler, bunda hemfikiriz.
Başlarda aile ve arkadaşlık ilişkileri kötü, kariyeri konusunda debelendikçe batmış, karşısına çıkan bütün fırsatları tepmiş, ne yapmak istediğini bilmeyen ve ölmek isteyen bir Nora Seed varken, kendi hayatının daha başarılı olduğu, daha ünlü, zengin ve mutlu versiyonlarını yaşadıktan sonraki, başkasınınmış hissi onu doyuma ulaştırıyor. Bu hayatlarda ölüme de defalarca yaklaşıyor ve aslında ölmek istemediğini anlayıp yaşamak için çaba göstermeye