···Okunma: 11 Aralık 2025 16:21 Hans Schiner çok varlıklı ama çocuklarına ve kendilerine karşı hasis bir burjuva ailesinin büyük oğludur. Toplumdaki iki yüzlü ahlak anlayışına karşı ölesiye bir nefret duyan Hans palyaçoluk yapmaktadır. Kız arkadaşı Marie ile o dönem alışılagelmedik biçimde nikahsız yaşamaktadır. Hans evlilik kurumuna da karşıdır, katolik inancına sahip Marie için bu bir utanç kaynağıdır. Marie katolik arkadaşları tarafından sürekli cemaate doğru çekilmekte, Hans toplumsal değer yargılarına, burjuva ahlakına karşı olduğu kadar katolikliğe de tepkili olduğundan ilişkileri aşınmaktadır. Marie tarafından bir din adamı uğruna terk edildikten sonra mesleki açıdan da dibe doğru yuvarlanıp parasız kalır. O süreçte yardım talep etmek için tanıdığı arkadaşları ve ailesini yeniden bir değerlendirme sürecine sokar. Bir tren istasyonunun merdivenlerinde dini şarkılar söyleyerek dilenmeye kadar sürer Hans'ın yuvarlanış süreci.
Kitap burjuva ahlakının sorgulanmasıdır bana göre. Değerlendirmelerine tamamen katılmakla birlikte, Hans karakteri de iradesizliği ve hımbıllığıyla nezdimde bir sempati oluşturmamıştır.