Yıldızlar Arası Seyahat
2025 194. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 09:19
Sizlerle Olaf Stapledon'un Star Maker eserini paylaşacağım. Birinci dünya savaşından sonra akademik kariyerin pek çok alanda tamamlayan Stapledon bilim kurgu alanında yazdığı eserlerle birçok yazar ilham olmuş ki "Geleceğin Tarihi" diye isimlendirilen bu eseri bize zaman denen kurmacanın bilimle nasıl harmanlanabileceğini gösteriyor. Ayrıca iki dünya savaşı görmüş bir yazar olarak savaş uçaklarından atom bombasına kadar eserini dahil ettiği temalar savaşların ruhu nedenli etkilediğini kanıtlar nitelikte. Yıldızlar arasında seyahat eden bir gezginin ağzından kaleme aldığı bu eserinde anlattığı dünyaları okurken astronomi ilmine ilgi duymamak imkansız. Hele de gezginin Öteki Yeryüzü diye isimlendirdiği gezegeni uzun uzadıya betimlemeden evvel okura amacını duyurması eserin klasik bir romandan ibaret olmadığını gösteriyor. "Bu kitabı yazmamın amacı size kendi maceralarımı anlatmak değil, ziyaret ettiğim dünyalarla ilgili bazı fikirler vermektir." Çünkü Öteki Yeryüzü insanlarının hem bedenleri hem de yaşayışları farklıdır. Buharlı trenlerden tat alan organlara kadar bambaşka bir dünya söz konusudur. Ama en ilgi çekici olanı inançları ve din algısı. Öyle ki gezginin tanıştığı Bvalltu Samanyolunu yaratan, şükranlık duyup dua ettikleri Star Maker'dan (Yıldız Yapan) bahseder. Gezgin Bvallatu'nun söylemleri fazla coşkulu bulsa da Öteki Yeryüzü dünyasının gelişimini, dönüşümü ve yıkılışı anlattıktan sonra Bvalltu ile yıldızlar arası yolculuğuna devam eder. Seyahati sırasında sayısız dünyadan söz ederken Samanyolundaki çeşitlilik ikisi olduğu kadar okuyucuyu da şaşırtacak türden. Özellikle de Derisi Dikenli ve Nautiloidleri tanımak insanoğlunun haricindeki canlılar hakkında fikirlerinizi değiştirecek. Çünkü yıldızlar arası galaktik savaşlar ve salgın varoluş kaygısına uzaysal bir
Star MakerOlaf Stapledon · Cem Yayınevi · 202229 okunma