Vampir Kavramının Atası
2025 9. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 00:00
Bana yeni bir kapı aralayan ve oldukça sürükleyici olan kitaplardan birisi. Daha önce sadece kitabını duyduğum (film ve dizileri de varmış sonradan duyduğuma göre) ve sosyal medyadaki kitap hesaplarında dolaştıktan sonra "Ya neymiş bu kadar gizemli olan?" diye sorguladığım ve daha sonra içeriği hakkında edindiğim bilgilere göre vampir kavramının edebiyata giriş kitabı olduğunu, ayrıca genel klişe vampir edebiyatının aksine başrolün bir kadın olup vampir karakterimizin de kadın olduğu bir kitap. İlginç kısımlar burada bitmekle kalmıyor ayrıca bu kadın vampir karakterimiz Carmilla'nın, kurbanları da kadın. Aralarında bildiğimiz kadarıyla erkek kurban yok. Bu yönüyle de beni şaşırttı. Normalde vampir edebiyatında kadınların vampir olmasına az rastlanır. Ya da Dracula'dan yola çıkılarak erkek vampirler kadın kurbanlara kana susadıkları bir şehvetle yaklaşırlar. Klasik hikaye. Sonra aşk yaşarlar vs. Beni şaşırtan taraf, bütün bunların aksi biçimde ortaya çıkmış olması ve günümüzde bunun yüz seksen derece evrilmiş olması. Kitapta vampirlerin genel özelliklerinden de bahsedilmiş. Bana adeta "Vampirlerin Edebiyatımıza Girişi 101" niteliğinde bir kitap gibi hissettirmesinin sebebi de bu. İçinde, onların yaşayış biçimleri ve zayıflıkları da belirtilmiş ki bunlar sanırsam ileride yazılacak kitaplara örnek teşkil edecek olan ilkelerdir. Günümüzde vampir bahsinin bolluğu yüzünden okumadan önce kendimi sanki o dönemin insanıymışım gibi şartladım ve daha önce vampirin v'sini duymamışım gibi davranarak okumaya başladım. O dönemlerde hiçbir şey bilmeden okuyan bir insan olsaydım bana çok heyecanlı ve sürükleyici gelirdi bu kitap. Şimdi bilerek okumak da sürükleyici veya heyecanlı değil demiyorum. Sadece şu anki hissettiğim heyecanı ve sürükleyiciliği yüze katlardı. Bunlar haricinde kısa olmasından ve sürükleyici olmasından dolayı kolay okunan bir kitap. Her ne kadar daha önce bilmiyormuş gibi davransam da önünde sonunda heyecanlı olaylar olacağını bilerek okudum. Bunu dikkate alın okurken. Sheridan Le FanuSheridan Le Fanu
Dünya Klasikleri
CarmillaSheridan Le Fanu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20186,4bin okunma