2025 168. kitabı
KASİYER-SAYAKA MURATA,101 sayfa Normal olan nedir? Herkesin yaşadığı hayat mı veya kabulleniş mi yoksa sizin kabullenişleriniz mi ?Hangisi daha normal acaba?Ya da kime göre neye göre normal? O zaman girelim bir marketin kapısından içeri ve bakalım çalışanlar neler yapıyorlar,neler düşünüyorlar Keiko Furukura,on sekiz yıldır aynı markette ,yarı zamanlı çalışan,otuz altı yaşında ,bekar,kasiyerdir.İşini kusursuz yapan ,çalışmaktan sıkılmayan,hayatı market ve marketteki rafların düzeni,yazarkasaların sesi,müşterilerin selamı olan,ailesi,çevresi hatta diğer market çalışanlarına göre normal olmayan biridir.Niye mi? Çünkü o ,diğer insanlar gibi evli değil,hala bakire ,üstelik bir de bu yaşına geldiği halde hâlâ yarı zamanlı çalışan bir kadındır. Bundan sonra evlenemezde ,kim alır ki onu?? Bu yetmezmiş gibi hayatına giren”tuhaf” bir adam yüzünden, özenle koruduğu huzuru da altüst olur. Toplumun değer yargılarına göre o artık “normal “ bir insan olmuştur.Kendini normal gören insanların,normal olmadığını düşündükleri insanları yargılama merakı vardır.Hayatına bir erkek girmiştir,evlenip yakında çoluk çocuğa da karışması hatta tam zamanlı bir işte çalışması gerekmektedir.Çünkü normal olan budur…Toplum seni değiştiremiyorsa,seni yok sayar… Furukura’nın bir karar vermesi gerekmektedir;Topluma uymak mı,kendin olmak mı?…. _****__ Edebiyat hayatı ödüllerle dolu olan ve onuncu romanı Kasiyer ile Akutagava Ödülü’nü kazanan yazar Sayaka Murata yazarlığının yanı sıra Tokyo’da yarı zamanlı kasiyerlik yapmaktadır.Japonya’da 1,5 milyondan fazla satılan ve 2018 yılında İngilizceye çevrilen Kasiyer romanında modern Japon toplumuna eleştirel bir dille yaklaşıyor.Kadına biçilen roller,evlilik baskısı ve “normal “olma zorunluluğu gibi konuları sorgulatıyor.
KasiyerSayaka Murata · İthaki Yayınları · 20253,654 okunma