2025 10. kitabı
Genel Bakış Körlük (Ensaio sobre a Cegueira), Nobel ödüllü Portekizli yazar José Saramago’nun en çarpıcı romanlarından biridir. Roman, ani ve sebebi açıklanamayan bir “beyaz körlük” salgınının bir şehirde hızla yayılmasıyla başlar. Bu salgın, yalnızca fiziksel görme yetisinin kaybını değil, aynı zamanda ahlaki, vicdani ve toplumsal körlüğü de simgeler. Konu İlk kör olan adamın trafikte aniden görme yetisini yitirmesiyle olaylar zinciri başlar. Körlük, kısa sürede salgına dönüşür ve devlet, kör olan insanları karantinaya almak için terk edilmiş bir akıl hastanesine kapatır. Burada düzen hızla çöker; açgözlülük, şiddet ve korku hâkim olur. Romanın merkezinde, kör olmayan tek kişi olan doktorun karısı yer alır. O, görmeye devam etmesine rağmen bunu gizler ve yaşanan insanlık dramına tanıklık eder. Temalar İnsan doğası: Medeniyetin ince bir kabuktan ibaret olduğunu, koşullar değiştiğinde insanın ne kadar acımasızlaşabileceğini gösterir. Güç ve iktidar: Gücü ele geçirenlerin bunu nasıl zulme dönüştürdüğünü sert bir dille eleştirir. Ahlaki körlük: İnsanların görürken bile gerçeği fark edememesi, sorumluluktan kaçması romanın temel alegorisidir. Umut ve dayanışma: Tüm karanlığa rağmen küçük iyiliklerin ve vicdanın varlığını hatırlatır. Anlatım ve Dil Saramago’nun kendine özgü anlatımı romanda belirgindir: Uzun cümleler, alışılmadık noktalama, diyaloglarda tırnak işareti kullanılmaması okuru zorlar; ancak bu stil, kaos ve belirsizlik duygusunu güçlendirir. Karakterlerin çoğunun isimlerinin olmaması (doktor, doktorun karısı, koyu gözlüklü kız vb.) romanı evrensel bir boyuta taşır. Eleştirel Değerlendirme Körlük, rahatsız edici sahneleriyle okuru sarsar; ancak bu sarsıntı bilinçli bir tercihtir. Yazar, okuru konfor alanından çıkararak “insan olmak” kavramını yeniden düşünmeye zorlar. Toplumsal düzen, etik ve sorumluluk kavramları sert bir alegoriyle sorgulanır. Sonuç Körlük, yalnızca bir felaket romanı değil; insanlığın karanlık yüzüne tutulmuş bir aynadır. Okur, roman bittiğinde şu soruyla baş başa kalır: Asıl körlük gözlerde mi, yoksa vicdanda mı?
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2024131,9bin okunma