Ümidim o ki bu kayıp asıl kazancım olsun
2000 23. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2000 00:00
Şeriati, bu kitapta gençleri suçlamak yerine onları anlamaya çalışır ve uyanış, bilinç, sorumluluk ve mücadele çağrısı yapar. Eser, bireyin kendini ve toplumunu dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan sert bir özeleştiri metnidir. Sorumluluk Nesiller Arasıdır; Toplumun bozulmasında gençler kadar onları yetiştiren anne-babalar ve önceki kuşaklar da sorumludur. Hiçbir kuşak “biz görevimizi yaptık” diyemez. Eğitim Sadece Okul Değildir; Asıl eğitim evde başlar. Çocuklara sadece bilgi değil; bilinç, ahlak, cesaret ve adalet duygusu kazandırılmalıdır. aklit Değil, Sorgulama Öğretilmelidir; Körü körüne inanmak veya itaat etmek, bireyi edilgenleştirir. Sağlıklı bir toplum için düşünen ve sorgulayan bireyler yetiştirmek şarttır. Din ve Değerler Şekilciliğe Kurban Edilmemelidir; Değerler özünden koparılıp sadece gelenek veya ritüele indirgenirse gençler onlardan uzaklaşır. Gençlerin İsyanı Anlaşılmalıdır; Gençlerin tepkisi çoğu zaman ahlaksızlıktan değil, boşluk, yönsüzlük ve samimiyetsizlikten kaynaklanır. Bilinçli Birey, Bilinçli Toplum Demektir; Toplum ancak düşünen, sorumluluk alan bireylerle ayağa kalkar; kurtarıcı beklemek bir yanılsamadır. Değişim başkalarından değil, kendimizden başlar; susmak, görmezden gelmek ve ertelemek de bir tercihtir.
Anne Baba Biz SuçluyuzAli Şeriati · Fecr Yayınevi · 20131,507 okunma