2025 40. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 23:05
4 perdeden oluşan tiyatro oyunudur. Eser kadar yazarının da hayatı da ilgimi çekti. Fransız Devriminin yıllara yayılan oluşumu ve sonrasında devam eden süreç ile ilgili kitaplar okumayı seviyorum.  Bize 1789 olarak öğretilen tarihi olayın  öncesinde ve sonrasındaki uzun yıllar süren etkileri mevcut. Yazarin yaşadığı yıllarda bu etkilerin en yakından hissedildiği tarihler. Kitaba konu olan Georges Danton Fransa devrimininen önemli kişilerinden  biridir. Kralın devrilmesi ve Bririnci Fransız Cumhuriyeti  kuruluşunda baştaki güç olarak tanımlanmaktadır. Kralın idamına evet oyu veren Jakobenler grubunda yer almasına rağmen bir süre sonra bu kadar can alınmasına karşı çıkmıştır.  Birlikte yola çıktığı Robespierre 'nin önderliğindeki grup tarafından yargılanıp 1794 te idam edilmistir. Kitapta tarihi bir olayla birlikte dönemin insanlarının bakış açıları,  halkın çok çabuk manipule edilebildiğini  de görüyoruz. İdealist fikirlerle yola  çıkan yol arkadaşlarının bir anda düşman kutuplarda yer alabileceğine,  gücü elde ettikten sonra kontrol edemeyip yanlış diye nitelendirilen tarafa geçenlerin iç çatışmalarına da dikkat çekmiş yazar. Karakterlerin varoluşsal kavramlara değinmeler ile yaradılış, ölüm gibi felsefi konularını da sohbetlerine eklemiş.  Anlam yönünden pek çok imgeler yer alan ağır bir tiyatro oyunu. Fransız devrimi hakkında önceden bilgi sahibi olmak gerekiyor kimi bölümleri anlayabilmek için. Georg Büchner: 1813 doğumlu Alman yazar. 1837 de 24 yaşında hastalik sebebiyle vefat ediyor . Bu kısacık ömrüne bir adet hikaye ve 3 adet oyun sığdırmış: Lenz , Woyzeck, Leonce ve Lena , Danton'un Ölümü. Fransız ihtilalinin getirdiği yeni düşünce akımının etkisiyle Alman halkına bağımsızlık ve özgürlük fikirlerini anlatmis. Alman köylülerini harekete geçirmek istemiş, arkadaşlarının tutuklanmasiyla bu hareket son bulmuş. Üniversitede eczacılık bölümünü okumuş. Bugün Almanya'da verilen en büyük edebiyat ödülünün adı da Georg Büchner Ödülü'dür.
Edebiyat & Roman
Danton’un ÖlümüKarl Georg Büchner · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019392 okunma