Kolera Günlerinde Aşk
2025 28. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 22:41
Florentino Ariza, genç bir telgraf memurudur. Ve şair ruhludur. Fermina Daza’ yı ilk gördüğünde aşık olur. Ve bir mektup yazar. Fakat bunu veremez. Her gün bu mektup aşkının gelişimiyle kalınlaşır. Ve nihayet bu mektubu vermeye cesaret eder. Ancak bu sayfalar dolusu yazılarını vermez ve daha net ve anlaşılır bir mektupla Ferminaya açılır. Fermina başta yüz vermez. Ama Florentinanın her gün onu Acıbadem ağacı altında teyzesine okumayı öğretirken izlemesine müsaade eder. Ve mektubuna bir cevap verir. Ve böylece gizli gizli bu mektuplaşma devam eder. Ta ki Ferminanın babası Lorenza Daza öğrenene kadar… Lorenza Daza kızının bu ilişkisine müsaade etmez ve alıp şehir değiştirir. Fakat bu şehir değişikliği kızıyla Florentinanın mektuplaşmasına mani olmaz. Ve yine devam ederler. Mektuplaşmaları devam ederken aşkının ızdırabını derinlerinde yaşayan Florentina, Ferminanın karşısına çıkar. Ancak Fermina karşısına çıkan bu adamı kendine layık görmez ve o gün ilişkilerini bitirir. Ama Florentina için bu aşk hiç bitmez. Izdırabını 51 yıl 9 ay 4 gün boyunca diri tutar. Ve üç ciltlik binlerce mektup da bundan nasibini alır. Fermina bu yıllardan habersiz bir gün hastalanır ve muayene için gelen Doktor Juvenal Urbino ile tanışır. Babası Juvenal Urbino’dan daha iyi bir talip bulamayacağını düşünüp kızıyla evlenmesini sağlar. Bu evlilikten bir kız, bir erkek olarak iki çocuk dünyaya gelir. Mutlu olmasa da bir yuva vardır. Bu yuva Juvenal Urbinonun ölümüne kadar devam eder. Öldüğü gün Florentina tekrar Fermina’nın karşısına çıkar. Ve kaldıkları yerden aşklarını yaşamaya devam ederler. Fakat Florentina öyle masum bir aşık değildir. Hayatına onlarca kadın girmiştir. Sadece onlara Ferminaya duyduğu aşkı duyamamıştır. Yaşlı aşıklar bir gemi yolculuğuna çıkarlar aşklarını yaşamak için. Ama bu gemi sürekli mal ve yolcu indirir bu durum ciddi yakıt tüketime neden olur. Tam bu esnada Florentina’nın aklına bir fikir gelir ve koleranın temsili olan bayrak o geminin gönderine çekilir. Artık kimse o gemiye yanaşmadan yollarına devam etmişler. Kim bilir belki de hala bu yolculuk devam ediyordur. Yazarın kalemine diyecek lafım yok fakat bir takım eleştirilerimi sunmak isterim; Şöyle ki pedofili olayı beni biraz da olsa soğuttu eserden. Bu tarz konuların edebiyatta işlenmesi hoşuma gitmiyor. Ayrıca Florentinanın kadınlarla ilişkisine girmesi olayını sevemedim. Ve ilk başta bahsettiği ölüyü bir yere bağlamıyor yazar. Oysa kitabın sonuna kadar ben onu bağlayacağı bir yer beklemiştim. Orası havada kaldı. Bunlar dışında yazarın kullanmış olduğu semboller yazarın dil yapısına karşı beğenimi arttırdı. Bu sembollere değinecek olursam; Acıbadem ağacı: Dış etkenlerin kırılganlığıyla hemen meyve kırar. “Umut” u simgeler. Çok tüketildiğinde siyanüre dönüşür ve zehirler. Buradan kitabın en başında siyanürden zehirlenen fotoğrafçıya gidiyoruz. Aslında siyanürden değil, aşkından ölmüş sonucunda çıkartıyor yazar bizi. Hintkirazı ağacı: Güzelliğin ve yaşamın geçiciliğini sembole eder. Çiçekleri altında oturmak aşka iyi gelir. Burada da Doktorun kavuşamadığı aşkına ve ölümüne işaret ediyor. Antharium: Tutkulu bir aşk. Ariza mezarına bundan dikilmesini söylüyor. Aşkının sembolü. Kırmızı Gül: Tutku sevgi Sarı Gül: Hiçlik, şans, tutku Beyaz Gül: Saflık Sardunya: Sonsuz aşk Yazarımızın hayatını inceleme fırsatı da buldum bu süreçte. Latin Amerika yazarı. Kolonbiyalı. “Gobo” lakabıyla bilinir. Yazar Mercedes Barthaya diye yazmış kitabını. Yazarla eşinin hayatlarını araştırmaya devam ettiğimde yazarın 9 yaşından beri Mercedes’i sevdiğini ve bu evlilikten Radrigo ve Gonzola dünyaya gelmiştir. Fakat yazar öldükten sonra bu muhteşem aşkın bir ihanetle son bulduğunu ve Susama Cato’dan, İndiga Cato adında bir çocuğun olduğunu öğrenmişler. Durum böyle olunca yazarın bu eserine de şaşırmamak gerekir. FBI 24 yıl boyunca yazarı takip etmiş. Sebebi ise Kübalı haber ajansının kuruluşuna sebep olmak Aşk ve Kolera ilişkisine girecek olursak. Aşkın Kolera günlerinde yaşanmasının yanı sıra bilimde Kolera; akut bir ishal enfeksiyonu olarak geçer. Ve kitapta da Ariza’nın bağırsak sendromuna değinilmiş. Acaba Aşk işe Kolera aynı türden bir hastalık mı? Sorusunu düşündürmüyor değil. Yazarın okuduğum üçüncü kitabı dilini çok beğeniyorum. Ama benim için Yüzyıllık Yalnızlık üzerinde bir eser olamaz. Ama Livaneli bu eserini önermiş. Taktir biz okuyucunun :) Keyifli okumalar dilerim :)
Kolera Günlerinde AşkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202011,2bin okunma