2025 10. kitabı
Kısa ve net söyleyeyim: Safahat bir roman değildir. Mehmet Akif Ersoy’un şiir kitabıdır ve üstelik sıradan bir şiir kitabı da değil; bir toplumun `vicdan muhasebesi`dir. Safahat ne anlatır? Safahat, Mehmet Akif’in 1908–1933 yılları arasında yazdığı şiirleri bir araya getiren 7 kitaplık büyük bir eserdir. Ana meselesi şudur: Çöken bir imparatorlukta ahlak, inanç, adalet, emek ve sorumluluk. Yani bireysel duygulardan çok: - Toplumun hali - İslam dünyasının çöküşü - Cehalet - Tembellik - Ahlaki yozlaşma - Adaletsizlik - Taklitçilik - Batı hayranlığı - İnancın içinin boşaltılması gibi konular anlatılır. Roman gibi algılanmasının sebebi ne? Safahat: - Hikaye anlatır - Sokaktaki insanı konuşturur - Diyaloglar içerir - Karakterler vardır - Mahalle, cami, kahvehane, yoksul evleri gibi mekanlar kullanılır Bu yüzden bazıları onu “roman gibi” sanır. Ama biçim olarak *tamamen manzum (şiir)*dir. Mehmet Akif’in tavrı Akif: - Seyirci değildir - Ağlayan romantik değildir - Tokat atan bir ahlakçıdır Şunu söyler: “Çalışmadan yükselmek yok” “İnanç tembellik bahanesi olamaz” “Cehalet dindarlık değildir” “Batı’yı taklit değil, ilmini almak gerekir” En sert olduğu nokta şudur: Müslüman toplumların kendi çöküşlerinin sorumlusu yine kendileridir. Safahat’ın temel mesajı (özetle) İnanç + emek + ahlak = kurtuluş Sözde dindarlık = çöküş Akıl dışı kadercilik = felaket Çalışmayan toplum yok olmaya mahkumdur Kısaca tek cümleyle, Safahat, Mehmet Akif’in, çöken bir topluma tuttuğu sert ama dürüst bir aynadır.
SafahatMehmet Âkif Ersoy · Beyan Yayıncılık · 20077,5bin okunma
1 +1'leme