Sessiz Acıların Romanı
2025 132. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2025 13:04
Ezilenler, Dostoyevski’nin en gürültüsüz ama en yaralayıcı romanlarından biridir. Büyük suçlar, cinayetler, mahkemeler yoktur; buna rağmen roman, insanın içini kemiren adaletsizlik hissini neredeyse fiziksel bir ağırlıkla hissettirir. Çünkü burada anlatılan kötülük, olağan ve gündeliktir. Kimse canavar değildir; herkes biraz zayıf, biraz bencil, biraz çaresizdir. Asıl acı da buradan doğar. Romanın merkezinde ezilmenin farklı yüzleri vardır. Nelli, Vanya ve Nataşa aynı acıyı yaşamazlar; fakat aynı dünyada yaralanırlar. Dostoyevski, tek bir trajedi anlatmaz, bir acı haritası çıkarır. Nelli, masumiyetin savunmasızlığıdır. Onun acısı bağırmaz; erken olgunlaşır, erken susar. Kimse ona bilinçli olarak zulmetmez, ama kimse onu gerçekten sahiplenmez de. Dostoyevski burada okura şunu sorar: Merhamet etmek yeterli midir, yoksa sorumluluk almak mı gerekir? Nelli’nin varlığı, iyi niyetle yetinen ahlakın vicdanını rahatsız eder. Vanya, iyiliğin ezilişidir. Doğru olmaya çalışırken tükenen, fedakârlıkla kendini silen bir karakterdir. Onun trajedisi kötülüğe yenilmek değil, iyiliğin korunamamasıdır. Vanya’da Dostoyevski, “erdemli olmak” ile “hayatta kalmak” arasındaki çatışmayı acımasızca gösterir. Nataşa ise yanlış sevginin kurbanıdır. Onun düşüşü ahlaki değil, duygusaldır. Sevgiyle özgürlük arasında sıkışır ve yalnızlığı seçtiği için değil, yalnız bırakıldığı için yanlış bir yola sürüklenir. Dostoyevski, Nataşa’yı yargılamaz; onu anlamaya zorlar. Bu da okuru huzursuz eder, çünkü yargılayamadığımız bir karakter bizi daha çok yaralar. Ezilenler’de kötülük çoğu zaman yüksek sesle gelmez. Küçük ihmal, geç kalmış bir sahiplenme, yarım bırakılmış bir söz olarak sızar hayata. Romanın en sarsıcı yönü de budur: Okur, karakterlerin acısına bakarken kendi hayatındaki “küçük ihmalleri” hatırlar. Bu roman bir isyan kitabı değildir; bir vicdan kitabıdır. Devrim çağrısı yapmaz, umut vaadinde bulunmaz. Sadece şunu söyler: Bazı insanlar ezilir çünkü dünya kötü olduğu kadar, iyi insanların da kararsız olduğu bir yerdir. Ezilenler bittiğinde hüzün değil, bir tür sessizlik kalır. O sessizlikte, okur kendine şu soruyu sormadan edemez: Ben kimleri üzdüm değil; kimleri kurtarmaya cesaret edemedim?
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,8bin okunma