2022 218. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2022 03:45
Romanın başkahramanı Mustafa Ural, bir edebiyat öğretmeni ve şairdir. Toplumcu şiirleri nedeniyle "Sınıf" adlı kitabı toplatılır ve hakkında tutuklama kararı çıkarılır. Verem hastası olan Mustafa, işkence korkusuyla polisten kaçar. İstanbul sokaklarında, karartma uygulanan gecelerde arkadaşlarından yardım ister, saklanır. Bu süreçte dostluklar sınanır, ihbarlar olur, yoksulluk ve korku hâkimdir.Kaçış sırasında dönemin Türkiye'sini görürüz: Ekmek, şeker, yakacak karneye bağlanmış; geceleri ışıklar söndürülüyor (karartma); sol görüşlü aydınlara baskı var; sıkıyönetim ve ideolojik çatışmalar yaşanıyor. Mustafa sonunda yakalanır ve hapise atılır.Roman, hapishane sahneleriyle başlar (flashback tekniğiyle), sonra kaçış öyküsüne geçer. Temalar ve Önemi Düşünce özgürlüğü ve aydın baskısı: Fikirleri nedeniyle suçlanan aydınların dramı. Savaşın dolaylı etkileri: Türkiye savaşa girmese de yokluk, korku ve karartma metaforuyla "karanlık dönem" vurgulanır. Toplumcu gerçekçilik: Halkın ezilmişliği, sınıf farkları, dostluk ve ihanet. Otobiyografik yön: Ilgaz'ın kendi 1944 kaçışını yansıtır; gerçekçi ve sade bir üslup. Kitap, MEB'in 100 Temel Eser listesine girmiş önemli bir eser. 1990'da Yusuf Kurçenli tarafından filme uyarlanmış, başrolde Tarık Akan oynamış. Türk edebiyatında dönem romanı olarak klasikleşmiş bir kitap; baskı ve özgürlük temalarıyla güncelliğini koruyor. Okumanızı tavsiye ederim!
Karartma GeceleriRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20175,5bin okunma