2018 6. kitabı
Üstünden zaman geçse de fırsat buldukça açıp açıp okuduğum, durup durup baktığım, yanımdan ayıramadığım hayatımın kitaplarından. Zaten ezelden pesimist bir tipseniz içine içine çekiyor ama kitaba olan sevgim bambaşka. Gökkuşağını yakalama rüyalarıyla vecde gelmiş bir aklı havadaysanız bile Cioran size tabiri caizse vura vura haykırıyor her şeyi ama kızmaya, isyan etmeye, şöyle ağız tadıyla delirmeye, okumaya başladığınız o günden geriye isteseniz de dönmeyeceğiniz için kitaba lanet etmeye fırsat bulamadan beyninizi eze eze giriyor sizden içeri. Korku? Belki zaman zaman ürküyorsunuz cümlelerinden ama kendinizin birazında gizli zalime de hitap eden tarafı var ki zevkle uluyor içeride. Umut? Kapağını açtığınız anda kaybolmuştu bile. Dehşet? En az var'ın, varlığın kendisi kadar... ve bunu bize acı acı haykırdığı için Cioran'dan pek hazetmediğimizi düşünüyoruz ilk, sonra savurdukça göğsümüze darbelerini adeta bir kılıç gibi kıvrak kelimelerinin; düşüncenin birisine göre değili ancak bu kadar zarif bir canilikle dile gelebilir diyor, hayran kalıyoruz o melankoli tanrısına. Gökkuşağı kaçıyor, renkler soluyor, bir adet varoluş karşılıyor tek başına salt benliğimizi. Geç kalmalarımın başındadır bu kitap. Çoğu şeyden önce girmeliydi dünyama kesinlikle. Cioran'ın karanlığına da attığım ilk adımım olmuştur. Çürümenin Kitabı'yla yürümek istiyorum uzunca. Hiç acelem yok koşmak için de. Her gün çekiyorum içime bir kuple, yetmez olasıya kadar da sürmek istiyorum keyfini. Hiç de doymam orası aşikar ama beyninin odacıklarından intiharını kutsamış her fikri için ortaya koyduğu her eserini öncekini bir şekilde sindirebilmiş olarak okumak istiyorum; bu sebeple de daha bitmiş sayılmaz münasebetimiz. Öneri kısmını bilemiyorum. Sizi etkilememe gibi bir durumu yok bile. Ama işinizi kolaylaştırmıyor hem de hiç. Varlığınız ağır geliyorsa artık altından kalkamazsınız çok çok. Mutluluk gayeniz için de yapabilecekleriniz elinizde patlayabilir. Bir sonraki günü yaşamak için gerekli motivasyonu da biraz gücendirebiliriz. Noktalama işaretlerine dek hiçlikle dans eden kitap, seçim sizin.
Felsefe
Çürümenin KitabıEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 202514,5bin okunma