·424 syf.····Okunma: 19 Aralık 2025 19:15 Bana hissettirdiği duyguları tarif etmek zor olacak. Gerçekten o dönemin içindeydim. Bennet ailesinden biriydim adeta. Başlarına gelen olaylarda üzülüyor, mutlu bir olay olunca seviniyor, utanç verici bir şey yaşadıklarında utanıyordum. Bana bu duyguyu ve daha nicesini öyle iyi işledi ki bunun sonucu; bir günde iki yüz sayfa okumak oldu. Kalbimde öyle güzel yer edindi ki günlüğüme bile yazma ihtiyacı hissettim. Dışarıdan baktığınızda romantik bir roman gibi gözükse de bunun ötesinde toplumsal normlar ve karakterlerin iç dünyası üzerinden anlatı sağlıyor. Bu da romana derinlik katıyor. Keşke diyorum keşke biraz daha uzun olsaydı. Henüz kopmaya hazır değildim. Bende bıraktığı boşluk hissi beni paramparça etti.
SEVDİĞİM YÖNLERİ
-Anlatımının sade olması ve sizi sindire sindire duygudan duyguya geçirmesi okunabilirliği gayet yüksek tutuyor. Benim en hoşuma giden kısmı bu oldu.
-Karakterlerin işlenişi o kadar ince ve detaylı ki gerçekten nasıl düşünüp hissettiklerini anlayıp empati kurmanız kolaylaşıyor. İstisnai birkaç karakter var ama o kadar göze battığını düşünmüyorum.
-Sadece yazıldığı dönem için olan bir kitap değil ve şu an bile gayet rahat bir şekilde okuyup kendimize ders çıkarabileceğimiz bir roman. Çağının ötesinde olarak adlandırmak doğru olacaktır. Bu da neden klasik bir eser olduğunu fazlasıyla açıklıyor.
-Toplumsal normların özellikle kadının toplumdaki rolünü, statüsünün önemini, ailesinin uyguladığı baskıyı üstüne basa basa ama fark ettirmeden anlatıyor. Bu da bunu aslında eleştiri nitelikli bir kitap yapabilir.
-Bölümlerin kısa olması benim için her zaman artıdır.
SEVMEDİĞİM YÖNLERİ
-Çok fazla karaktere yer verilmiş ve isimler bazen karışabiliyor. Özellikle bir diyalogda soyisimle seslenirken diğer bir diyalogda ilk ismiyle seslenince kafalar iyice karışabiliyor.
-------------------------------------------------------------
Eğer romantizm odaklı bir roman arıyorsanız bu kitaba yönelmenizi tavsiye etmem. Daha çok romantik duyguları temel alan insanın iç dünyasını anlamanızı sağlayan empati duygunuzu geliştirecek bir roman. Karakter odaklı romanları da seviyorsanız kesinlikle okumalısınız. Yalan yok ben biraz önyargılıydım ama gerçekten başladıktan sonra neden daha önce okumamışım diye çokça kendime kızdım. Önyargınızı kenara bırakın; Gurur ve Önyargı'ya Jane Austen'a bir şans verin.