Merhaba bugün sizlere altı kitabını da çok severek okuduğum sevgili Mehmet Ramazan Yurtsever in son kitabı "MİRAS" ile geldim.
Daha önce öykü kitaplarını okumuş olduğum yazardan bu defa roman okudum ve her zamanki gibi çok beğendim.
Kitabın konusuna gelecek olursak 3 neslin hayatına şahit olacağız.
Fadime henüz bir yaşına basmadan babası evi etmek etmiş,sekiz yaşında da annesi ölmüş,ona halası sahip çıkmıştır.
Yıllar geçip halasını da kaybedince tamamen yalnız kalır.
Bekir ona sahip çıkar ve akrabalarının çiftliğine götürür.Orada yardımcı olsun ortada kalmasın diye.
Zeynel Bey büyük bir çiftliğin sahibi,sert mizaclı görünse de çocukları ve torunlarına karşı yumuşak huylu biridir.
Mihriban Hanım da çok konuşkan sevecen ve Fadime'ye fazlasıyla sahip çıkan biridir.
Ve bir de evin küçük beyi Kutay,ailenin tek erkek çocuğu ve fazlasıyla Şımarık umursamaz biridir.
Fadime, çiftlikte geçirdiği bir yılın ardından adeta çiftliğin demirbaşı haline gelir ve en yakın arkadaşı Kutay olur.Zamanla bu bağ güçlenir.Kutay genç bir delikanlı olduğunda,ikisi arasında başlangıçta istemsiz de olsa gizli bir ilişki başlar.
Bu yasak ilişki,Fadime'ye Mihriban ve Zeynel Bey'e karşı büyük bir suçluluk hissettirir,ancak Kutay'a karşı koyamaz.Günler süren mide bulantıları sonucunda Mihriban Hanım'ın onu doktora götürmesiyle sır açığa çıkar ve Fadime her şeyi anlatmak zorunda kalır.
Zeynel Bey ve Mihriban Hanım,çareyi çiftlikte çalışan Salih ile Fadime'yi evlendirmekte bulur.Ancak işler Fadime için kötü gider;Salih,çocuğun kendisinden olmadığını anlayınca bir gece ansızın ortadan kaybolur.Fadime, yine tek başına kalıp çiftliğe dönmek zorunda kalır.
Yıllar geçerken Fadime, kızı okul çağına gelince şehirde yaşamak ister.Bu durum herkesin işine gelir.Yıllar sonra Mihriban Hanım,ardından da Zeynel Bey vefat edince Fadime'nin çiftlikle olan bağı tamamen kopar.
Zeynel Bey, sağlığında mallarını çocukları arasında paylaştırırken Fadime'ye de her ay belli bir miktar maaş bağlamıştır.Ama babası ölünce Kutay,bu maaşı keser.Fadime,kızıyla birlikte kendi ayakları üzerinde durmak zorunda kalır.
Başlarına neler gelmez ki?
Kitapta 3 nesil anlatılmaktadir.
Fadime,kızı Zühre ve onun da kızı Savcı Sema..
Gizlenmiş sırlar, zamanı gelince elbette açığa çıkacaktır.
Bunu da Savcı Sema,anneannesinin bilinmeyen geçmişini araştırarak ulaşacaktır.
Yine çok severek okuduğum bir kitap oldu.
Yazarın kalemini çok seviyorum.
Ne yazsa okurum.
Emeğine sağlık.'