Spolier içerir….
Kitabı yaklaşık iki gün önce bitirdim ve yaklaşık iki gündür bu inceleme üzerinde düşünüp yazmaya çalıştım kitap aynı zamanda yarı otobiyografik bir roman olduğu için Slyvıa Plath’ı Esther karakteriyle imgeleyerek başlamak istiyorum..
Kitap romanın baş karakteri Esther Greenwood’un 1950’lerin Amerika’sında üniversitede başarılı, New York’ta moda dergisinde staj yaptığıyla başlıyor.
Esther staj zamanında dooren ve betsy ile yaşadığı olaylarla içteniçe bir düşünmeye ve hesaplaşmaya başlıyor New york’ta lüks ortamın, partilerin, şık elbiseler ve yemeklerin, sohbetlerin ortasında derin bir boşluk, anlamsızlık ve yabancılaşma duygusuna kapılıp depresyona girip kendi içine kapanıyor daha sonra bu durumu daha da şiddetleniyor kapana kısılma hali(sırça fanus) ve tepkisizlik(çevresini görüyor,olayları ve sesleri duyuyor ama dahil olmak istemiyor)….
Bağlamın dışına çıkmadan kısaca sırça fanus farklı olan estherin bulunduğu çevre tarafından nasıl baskılandığı ve tek tipleştirilmeye çalışıldığını anlatıyor ayrıca yaşadığı olumsuzlukları olumlulaştırmaya çalışırsam eğer yaşadığı ruhsal bunalım hastalığı sadece bir problem olarak değil aynı zamanda onu boğan sıkan zeki oluşunu akıllılığını yaratıcılığını ve bireyselliğini kısıtlayan o zamanki düzene sisteme karşı vermiş olduğu bir tür pasif direniş diyebilirim… Sırça FanusSylvia Plath