Edebiyatın incelikleri
2025 8. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2025 19:03
Yahya Kemal Beyatlı ‘nın Edebiyata Dair adlı eseri Türk Edebiyatı’nın şiirinin, üslubunun, dilinin, kültürünün ve kısacası Türk sanatına dair düşüncelerini bir araya topladığı eseridir. Bu kıtabı okurken Yahya Kemal Beyatlı ‘nınTürk Edebiyatı sahasında sadece bir şair olarak değil aynı zamanda kabiliyetli ve yetkin bir edebiyat düşünürü olduğu saydam bir şekilde anlaşılır. Sadece kitaptaki başlıkları okusanız dahi dil şuuru, kültür, tarih, vatan, millet, estetik, garp ve şark meselelerini temel kavram olarak bizatihi görürsünüz. Bundan dolayıdır ki Yahya Kemal Beyatlı edebiyatın sadece kişisel arzuhalleri ifade etme yeri olmadığını; içinde bulunduğumuz toplumun gelenek ve göreneklerini, hafızasını, yönelimlerini ve ruhunu ifade eden temel unsur olduğunu şedid bir şekilde savunur. Edebiyata Dair edebiyatçıları ilgilendirdiği kadar toplumdaki kültürü merak eden diğer entelektüel şahısları da ilgilendirmektedir. Yahya Kemal Beyatlı zengin ve kadim şiirimiz olan divan şiirini yermenin yerine anlaşılması ve günümüz edebiyatına uyarlanması gerektiğini savunmaktadır. Garba yanlış özenmenin ve garba özenirken garbın sanatını ve fenii bilgilerini en uygun derecede alıp hayatımıza uyarlamamız gerektiğini açıklamaktadır. Eseri okurken bazı kelimeleri tekrar tekrar okuyacaksınız. Ve eliniz arama motorunu mutlaka gidecektir. Ama günlük hayatta kulllanırken hoş olacağınız birçok kelimeler var. Şimdiden mutlu okumalar.
Edebiyat & Roman
Edebiyata DairYahya Kemal Beyatlı · İstanbul Fetih Cemiyeti · 2015181 okunma