MARTİN EDEN KİTAP İNCELEMESİ
2025 1. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 02:22
Martin Eden oldukça bilindik bir modern klasik. O yüzden okumaya henüz başlamadan öncede kitap hakkında olumlu yargılara sahiptim ve kitabı okumuş halimle söylemeliyim ki Martin Eden olsa henüz kitabı okumadan sahip olmuş olduğum bu yargıdan rahatsız olurdu. Çünkü o genelin aksine, toplumun genelinin bir şeyi beğenmiş ve başarılı bulmuş olmasının onun da beğeneceği anlamına gelmediğini düşünürdü. Kitabı toplumun beğenisinden bağımsız olarak da beğendim diye eklemeliyim o halde. Kitabın akıcılığı ve anlaşılabilir dilini sevdim ancak dönemin kavramlarına da oldukça yer vermiş olduğu için kitabı anlayabilmek için o kavramları, o günün şartlarında düşünüp okumanın daha verimli ve anlaşılabilir olacağını düşünüyorum. Şimdi gelelim esas konuya. Martin genç, çalışkan, maddi imkansızlıklar nedeniyle hayatın içinde, hayatın zorluğuyla yoğrulmuş, kendi geçimini sağlayan ve bu yüzden eğitimini tamamlayamamış bir genç. Martin'in dünyasında yeni bir pencere açansa, kendinden oldukça eğitimli, hayatın yüzüne güldüğü, ona narin davrandığı, üst sınıfın bir üyesi Ruth'la karşılaşması oldu. Bu karşılaşma Martin'in hayatını kökten değiştiriyor ve biz kitap boyunca Martin'in çalışmaktan nasır tutmuş, güneşte kavrulmuş derisinin altından çıkan, kimseye boyun eğmez ama gelişmeye ve eğitime bir o kadar aç ve açık, yeni Martin'in hikayesine dahil oluyoruz. Bu kitabı okumak isteyenlere şunu söyleyebilirim, bu kitapta bir doğru ve bir yanlış yok. Yargılarınızın, fikirlerinizin birbirine devamlı karışabileceği bir yapısı var. En azından bana bu şekilde hissettirdi. Kitap aynı zamanda o kadar gerçek hissettirdi ki kitabın sonlarına doğru fark ettim ki bu yazarın yarı otobiyografik bir eseriymiş. Yazarın kendi hayatından esintiler barındırdığı bu eseri ile aklımdan belki de hiç çıkmayacak ve yer yer bana yol haritası olabilecek sözler ve bakış açıları kattı. Martin hikayene, hayat mücadelene şahit olmuş olmaktan büyük mutluluk duydum. Ve incelememe kitaptaki şu sözle son veriyorum: Olan şey sadece doğru değil, aynı zamanda mümkün olanın en iyisidir.
Edebiyat & Roman
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,1bin okunma