2025 4. kitabı
Kitabı okuma isteğimdeki en büyük etken yazarın yaşadığı zamanda kadınların edebiyatta bulunmasının hoş karşılanmaması ve hatta bir süre erkek ismiyle şiirlerini yayınlamasıydı. Bu kadar zor şartlarda insanı yazmaya iten sebebin büyük olduğunu düşünüyordum yanıltığını söyleyemem. Bu merakla başlayan süreç başka bir durumun da kapısını açtı bende. Gayet akıcı ve okuması keyifliydi. Olay örgüsünün iki ev arasında geçmesi de bu durumu destekliyordu çünkü iki eve de bir süre sonra tamamen hakim olup karakterlerle hareket etmeye başlıyor okuyucu. Duyguların yoğunluğu benim dikkatimi çeken başka bir konuydu hele ki karakterlerin yalnızca hayal ürünü olmadığını öğrendiğimde açıkcası şaşırmıştım da. Aklıma gelen soru şuydu biz artık yeteri kadar duyguları yaşamıyor muyuz? Klasik ve artık kalıplaşmış durumların arkasından bakıp modern dünyanın getirdikleri ile diye devam etmek istemiyorum ama sanki duygularımızı yitirdik gibi hangimiz böyle bir sevgi böyle bir nefret böyle bir kıskançlık hissediyoruz ki. Belki nefret kıskançlık için iyi değil mi kısmından bakarsak olaya bile bence değil çünkü duyguları hissetmeyi bıraktık onları yaşamayı bıraktık hepimiz görevlerini yerine getiren bazen ortak nefteri ortak sevgiyi anlık yaşayıp devam eden insanlara dönüştük belki de kısa bir sürede duygu değişimlerini yaşadığımız için onların hakkını vermeyi bıraktık. İzlediğimiz bir reelste gülerken saniye geçmeden diğer reelste ağlarken bulduk kendimizi. Duygularla vakit geçirmeyi bıraktık. Bu kitapta böyle değil ama duyguları öyle güzel yansıtmış ki karakterin nefretinde bile takdir edilecek bir sey bulurken yakalıyor insan kendini. Bu da bunları yaşayan bir yazarın kaleminden çıkabilir diye düşünüyorum. Bu yönüyle oldukça başarılı ve okumaya değer buluyorum. Kitabın ele alınacak başka bir çok yönü var ve incelemeye de değer tabii ki ama bende oluşturduğu en büyük etkisi bu konuydu diyebilirim. Şu beyit de incelemeyi özetler niteliğinde Dilde gam var şimdilik lutfeyle gelme ey sürür Olmaz bir hânede mihmân mihmân üstüne Râsih
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Martı Yayınları · 201257,8bin okunma