Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 02 Aralık 2021 03:55 Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry’nin bir çocuk kitabı gibi görünen ama aslında çocukluğunu kaybetmiş yetişkinlere yazdığı sessiz bir mektuptur. Bu eser, olaylardan çok duygularla, karakterlerden çok anlamlarla ilerler. Okurdan zekâ değil; dikkat, sabır ve kalp ister. Çünkü Küçük Prens, ancak “bakmasını bilen” gözlere kendini açar.
Hikâye, çölde düşen bir pilotun küçük bir çocukla karşılaşmasıyla başlar. Ancak bu karşılaşma, fiziksel bir rastlantıdan çok ruhsal bir buluşmadır. Pilot, modern dünyanın temsilcisidir: hesap yapan, ölçen, unutan… Küçük Prens ise hatırlayan taraftır. Çizimlerin ne anlama geldiğini sorar, koyun ister, yıldızları saymaz; onlarla konuşur. Bu karşıtlık, kitabın omurgasını oluşturur.
Küçük Prens’in gezegen gezegen yaptığı yolculuklar, aslında insan ruhunun evreleridir. Kral, kibirli adam, ayyaş, iş adamı… Hepsi yetişkinliğin tek bir kusurunu büyütülmüş hâliyle temsil eder. Bu karakterler gülünç değildir; tanıdıktır. Okur, bu gezegenlerde kendinden bir iz bulur ve rahatsız olur. Çünkü kitap, suçlamaz ama aynayı uzatır.
Eserin kalbinde ise gül vardır. Gül, sevginin karmaşıklığını simgeler. Nazlıdır, kırılgandır, kusurludur ama biriciktir. Küçük Prens’in gülü terk edişi bir kaçış değil; anlamaya çalışma hâlidir. Onu gerçekten sevdiğini, ancak ondan uzaklaştığında fark eder. Bu yönüyle kitap, sevginin sahip olmak değil, sorumluluk almak olduğunu fısıldar.
Tilki ile kurulan bağ, kitabın en unutulmaz anıdır. “Evcilleştirmek” kavramı burada yalnızca dostluk değil; bağ kurmanın bedelini kabul etmektir. Zaman ayırmak, emek vermek ve sonunda üzülmeyi göze almak… Çünkü sevgi, kaçınılmaz olarak kırılganlık getirir. Küçük Prens bu gerçeği öğrenir; okur ise hatırlar.
Küçük Prens’in dili yalındır ama basit değildir. Cümleler kısa, anlamlar derindir. Kitap, açıklamaz; sezdirir. Bu yüzden her yaşta yeniden okunur ve her okumada başka bir yerden dokunur insana. Çocukken masal olan şey, yetişkinlikte bir iç muhasebeye dönüşür.
Son sayfalara gelindiğinde kitap bitmez; sessizleşir. Küçük Prens’in gidişi bir kayıp değil, bir emanet gibidir. Okura düşen, onu yıldızlarda aramak değil; kendi içindeki çocuğu unutmamaktır. Çünkü Exupéry’nin asıl sorusu şudur:
Büyürken neyi kazandık ve neyi kaybettik? Değer vermenin ve sorumluluk bilincinin bütün algoritması kitabın her sayfasında tamamen açık bir şekilde dağıtılmıştır.
Küçük Prens, cevap vermez.Ama doğru yerde durur. Ve bekler.