Kimi günahıyla yükselir, kimi erdemiyle aşağılanır
2015 7. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2015 00:00
Viyana’da geçen oyun. Dük Vincentio, şehirde uzun süredir gevşek uygulanan yasaları yeniden sıkılaştırmak ister ve yönetimi geçici olarak sertliğiyle bilinen Angelo’ya bırakır. Angelo, ahlaki kuralları katı biçimde uygulamaktadır. Genç Claudio, evlilik dışı ilişki nedeniyle ölüm cezasına çarptırılır. Claudio’nun kız kardeşi Isabella, rahibe olmaya hazırlanmaktadır ve kardeşini kurtarmak için Angelo’dan merhamet ister. Ancak Angelo, Isabella’ya ahlaksız bir teklif sunar: Claudio’nun hayatı karşılığında Isabella’dan kendi erdeminden vazgeçmesini ister. Bu sırada Dük, kılık değiştirerek şehirde olup bitenleri gizlice izler. Angelo’nun ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmak ve adaleti sağlamak için bir plan kurar. Angelo’nun geçmişte nişanlı olduğu Mariana devreye sokulur; olaylar beklenmedik biçimde çözülür. Sonunda Dük geri döner, Angelo’nun suçları açığa çıkarılır, adalet ve merhamet dengesi yeniden kurulur. 1600’lü yılların adalet anlayışını, sınıfsal farklılıklarını günümüzde de görmek insanı üzüyor. Anladığım şu ki adalet ve sınıfsal farklılıklar konusunda bir arpa boyu yol alamamışız. Edebi anlatımı mükemmel ve adaleti sorgulatıyor okurlarına.
Kısasa KısasWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20112,185 okunma