Mahşerin Dört Atlısı Bitti.. Vicente Blasco İbañez ‘in okuduğum ilk kitabı. Tam bir Avrupa Edebiyatı Klasiği.. Anlaşılır, sürükleyici biraz Victor Hügo tekniği ve tarzı hissettim sanki..Duygusal ve gerçekçi bir eser.
Mahşerin Dört Atlısı na gelince 1. Dünya savaşı başlamak üzerdeyken Amerika’ya göç etmiş Avrupalı bir ailenin tekrar Fransa’ya dönmesi.. Ve kendilerini 1. Dünya savaşının içinde bulmalarıyla gelişen olaylar anlatılıyor.
Savaşın dehşeti, genç askerler ve sivil halkın ziyan olması, mamure şehirlerin medeniyetin viran olması, açlık, yokluk, salgın hastalıkların da beraberinde gelmesi. Aşkların yarım kalması. Vatan sevgisi, Vatan savunmasının insana verdiği gurur ve kişilik yanı sıra Amerikadan Avrupa’ya gelen Desnoyers ailesinin Fransa’nın Villeblance kasabasında Alman işgaliyle karşılaşmalarını anlatıyor..
Yazar Kitabına adını verdiği Mahşerin Dört Atlısını Savaş,Hastalık, Açlık ve ölüm olarak tarif ediyor.Ve kitabının konusuyla beraber bunları aşamalı olarak anlatıyor…
Tavsiye eder miyim? Bu bir dünya klasiği filmleri yapılmış. Böyle kitapları tavsiye etmek haddim değil..
Mahşerin Dört Atlısı na veda ederken her incelememde yaptığım gibi kendimce anafikir alıntıyı sizlerle paylaşıyorum..
“Uzaklarda, insanları çiğneyip geçen mahşerin dört atlısının nal seslerini duyar gibi oldu. Savaş kılıcını çıkarmış koca pazılı hayvansı genç irisini gördü; şafağında veba oklarıyla iğrenç sırıtan okçuyu; açlık terazisiyle kel kafalı cimriyi, atının üstünde ecelin tırpanıyla ilerleyen cesedi gördü. İnsanoğluna varlıklarını duyuran tek alışılmış be dehşetengiz varlıklar olarak tanıdı onları. Geri kalan her şey düşten ibaretti. Gerçek olan mahşerin dört atlısıydı.” Mahşerin Dört AtlısıVicente Blasco İbañez sayfa 436 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları..
Saygılarımla..
Mahşerin Dört AtlısıVicente Blasco İbañez · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20221,139 okunma