2025 42. kitabı
Yazarın isim soyisim Sâdık Hidâyet. Babam ve Oğlum'un en çarpıcı sahnesinin adım Sâdık, soyismim Hidâyet. "Bu kadar mı korktun baba bizden, bu kadar mı yön vermek istedin bana, bizee" repliğinin kendimce uyarlaması kafamda dönüyor. Doğu toplumlarının hayatlarının çelişkileriyle hesaplaşmayan anlamlarının altında ezilen isimleri... Yazar Türk değil bu arada. İranlı. İran diyince de bilirsiniz envai çeşit inanış ve milletin bir arada tüm kusurlarıyla kendi kültürlerini yaşamaya, yaşatmaya çalıştığı o cümbüş geliyor akla. Bu arada topraklarının en geniş sınırlarındayken Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının doğudaki İran belasıyla yenişememiş olması bu kadim kültüre merakımı körüklüyor. Bu topraklardan çıkan Sadık Hidâyet'in kitapta bana verdiği hissiyatsa korku filmlerinin vazgeçilmezi zifiri karanlıkta; birden rast geldiğin bedbaht bir evsizin çirkin gülüşleriyle yarattığı gerilim vardır ya tam da o. Minority Report'ta Tom Cruise anılarıyla boğuşmaya çalışırken sokakta şeker aldığı bir herif vardı, kapüşonu çıkarınca yüzünü görüp de gerginliğimizi katlayan. Tam o işte bu hikâyenin hissiyatı. Sanrıları ve isterik tavırlarıyla bütün düşmancıllığını kendine kusan, kendini boğan, Kafkavari soyutlukta bir mahlukat. Yazarın insanlar için "ayaktakımı" diyişi hoşuma gitti, çünkü alelade bir sapiens sürüsü için baya işlevsel bir tercih. İnsanların tarihte geriye gittikçe aynı sorunlardan muzdarip olmaları sanki yalnızca şu anda yaşayan bizim, ancak; bu curcunada sorunlara sahip olabilirmişiz düşüncesini bertaraf ediyor, insanlık tarihi boyunca sanırım; aramızda böyle uyumsuzlar, gereğinden fazla düşündüğü için ayrı düşenler, yoldan sapanlar vardı ve bunlar bu süreç boyunca yaşamaya devam edip insanlığın uyumsuzluk külliyatına arada sırada dokunup, bir şeyler ekleyip kendilerini var etme yollarını buldular, çünkü ekseriyetle ne çocukları ne de doğru dürüst hayatları oldu ömürlerince.
Kör BaykuşSadık Hidayet · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202436,6bin okunma