Komedyenler - Haiti'de Hayatta Kalmak
2025 50. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 12:52
Graham Greene sizi hiçbir zaman dünyanın güzel, sakin bir köşesine götürmez. Sizi sürekli savaşların, isyanların, kargaşanın olduğu ülkelere götürür. Gerçek insanların gerçek acılarıyla yüzleştirir okurunu. Eski bir İngiliz gazeteci-ajanından başka türlüsü beklenemezdi zaten. Bu kez istikamet Haiti. Yıl 1960, iktidarda meşhur Papa Doc var. Yani Francois Duvalier. Kendisine Doc denmesinin bir anlamı var, Doctor’ın kısaltması zira kendisi bir hekim. Ancak hayat kurtaran değil, hayat söndüren bir hekim. Klasik bir diktatör. İktidarı ele geçiriyor ve derhal kendi polis teşkilatını kurup muhalefeti baskılıyor. Faili meçhuller her yerde. 2. Dünya Savaşı sonrası Kapitalist-Sosyalist mücadelesinde ABD’den taraf olmuş bizim doktor. Ancak yöntemleri o denli sert ki ABD bile desteğini çekmiş. Ancak ekonomik olarak çok sıkıntılı da olsa iktidarını bir şekilde koruyor. Bu hengamenin üzerine ABD’den kalkan bir yolcu gemisi üç yolcu bırakır Haiti’inin limanına; Smith, Brown ve Jones. Her birinin geliş amacı farklıdır. Smith eşi ile birlikte gelmiştir Haiti’ye ve amacı sosyal sorumluluk projeleridir. Lakin çok yanlış yerdedir zira kimsenin sosyal sorumluluk falan umurunda değildir. Kendisi aynı zamanda eski bir ABD başkan adayıdır. Bu yoldaki en büyük yardımcısı ise eşidir. Jones ise ülkedeki karışıklıktan istifade edip voleyi vurmaya çalışan eski bir askerdir (?). Brown ise Haiti’de oteli olan bir adamdır. Totaliter rejim sonrası oteli sinek avlamaktadır. Satıp kurtulmak istemektedir ama doğal olarak hiçbir alıcısı yoktur. Kitabın isminin Komedyenler olmasının sebebi de aslında bu kahramanların görünen yüz ardına saklanan gerçek kimliklerinin deşifre olması ile ilgilidir. Zordur Haiti’de hayatta kalmak. Bazen kitabın kahramanlarına kızsanız da bunu hayatta kalma refleksi olarak görüp kızgınlığınızı dizginleyebilirsiniz. Kitap tabi ki siyasi bir kitap. Epey dokundurma mevcut özellikle ABD’nin bu bölgedeki politikalarını eleştiriyor. Bu açıdan tepki de görmüş yazar. Ama bildiğinden de şaşmamış. Bu minvalde eserler yazmaya devam etmiş. Graham Greene tarz olarak benim beğendiğim bir yazar. Nobel almaması gerçekten şaşırtıcı. Bence sonuna kadar hak etmiş. Yazarın birçok eseri var. Kendime göre bir liste yaptım. Bu liste üzerinden okumalarıma devam edeceğim.
KomedyenlerGraham Greene · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202530 okunma