Gönderi

10/10
·162 syf.··
Beğendi
·
2018 7. kitabı
·
67 günde okudu
·
Okunma: 28 Nisan 2018 19:34
En başından beri diksiyonu düzgün olan biri olmak istemiştim. Lakin birçok şeyde olduğu gibi gökten avucuma düşmeyecek ve bir anda gerçekleşmeyecekti. Bunun için daha öncesinde şan çalışmalarında bulundum. Şan mevzusu daha çok müzikle ilişkilendirilir. Ama özünde doğru nefes almak olduğu için şanla beraber gelişen diyafram, doğru nefes almanızı kolaylaştırıyor, vermeniz gereken sesleri daha düzgün veriyorsunuz. Diğer taraftan geliştiğinin farkına vardığınız ama tam da emin olamadığınız bir olay vuku buluyor: Konuşmanızın düzelmeye başladığını hissediyorsunuz. E tabii çok da üstünde durmazsanız bütün o eğitim silinip gidiyor. Bende öyle olmuştu. Sonra zaman oldu ki üniversitede, sahne sanatlarından çıkışlı, oyuncu bir hoca geldi okula. Mehmet Özbek’tir kendisi. Benim de son senem. Seçmeli derslerde ‘diksiyon’ diye bir şey gördüm. Hemen seçtim tabii. Neyse çok uzamadan... Hocamız bildiğimiz birçok ünlü oyuncuyla (Haluk Bilginer, Mert Fırat vs) sahne almış, bir hayli dolu bir insan. Bize iki tane kitap önerdi, birisi bu kitap diğeri Can Gürzap-Söz Söyleme ve Diksiyon. Hemen aldım tabii. Mesele neydi? Mesele benim konuşma şeklimi geliştirmek istememdi, daha etkili, daha vurgulu, tonlu bir konuşma şekli istememdi. Bunun için de hocamızın derste yaptırdıklarını (seçtiğimiz şiiri duygusuna uygun okumaya çalışmak, kelimeleri düzgün telaffuz etmek gibi) evde de denemeye başladım, kitapları okudum vesaire. Şimdiyse kitaplardan biri bitti. Konuşmam düzeldi mi? Hayır. Ama ne olduğunu söyleyeyim: Hocamın da dediği gibi beynime küçük bir adam yerleştirdim, bana sürekli düzgün konuşmam yönünde yönlendirmelerde bulunuyor. Faydası oluyor mu? Evet! Şu an birçoğumuz farkında olmadan yanlış konuşuyoruz. Ben de öyleyim/öyleydim. Şimdi yavaştan düzelmeye başladı birçok şey. Özünde yapmanız gereken şey şu ki -tabii gerçekten diksiyonu düzgün, etkili konuşan biri olmak istiyorsanız- elinizden gelen her şeyi yapacaksınız, elde etmeye çalışacaksınız. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Esen kalın!
Eğitim
Söz ve Diksiyon SanatıNüzhet Şenbay · Yapı Kredi Yayınları · 2014254 okunma
··
593 Gösterim
1 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
Sizin hocanın adını hatırlayamadım, okumaya başlayınca bir anda onun kitabı diyeceksin sandım. :) Gerçekten işe yaradı diyorsun, ki gerçekten konuşmanı düşünürsek gayet öyle de görünüyor. Ben de merak ettim, listeme alayım bari :)
Immanuel Gürkant
Gönderi Sahibi
Bu dönem başladı derslere. Dondurmam Gaymak’ta da polis rolündeydi. Görsen var ya efsane bir üslubu var kendilerinin. Ya tabii bize bir dönemde bir şeyler öğretmeye çalışıyor ama kendisi 4 sene boyunca öğrenmiş bütün bunları. Sonuç da bir o kadar etkili olmuş. İnsanın onun gibi olası geliyor ama olmuyor tabii. Olması için de çok pratik yapmak, heves, öğrenmeye açıklık gibi şeyler. İlgili kitapları okumak da önemli. Piyasada bir sürü kitap var diksiyon mevzusuyla ilgili. Ama dönüp baktığımızda bahsettiğim iki kitap daha etkili çünkü hem uygulayanları tarafından kaleme alınmış hem de akademik kaygı var.