Türk Tarih Kurumu Cumhuriyetin 100. Yılına istinaden Genel Okuyucu Dizisi başlığı altında bir seri yayımladı. Onlardan biri olan Enver Paşa ile ilgili bu eser, Enver Paşa ile ilgili hem spesifik hem de genel manada bilinmesi gerekenleri çok iyi şekilde okuyucuya sunuyor. Çağının sonuna gelen Osmanlı Devleti uyguladığı; İslamcılık, Osmanlıcılık, Ademi Merkeziyetçilik ve en sonunda Turancılık fikir akımları ile hayata tutunmaya çalıştı. Fakat her biri hitap ettiği kitlelerin ihanetlerine uğrayarak sınıfta kaldı. Sadece Turancılık fikri Kafkas Cephesindeki askeri başarısızlık neticesinde kaybetmiş ama içinden Turancılık gibi o dönem için hayalperest olan bu ülküden daha minimal kapsamlı ortaya çıkan Türk Milliyetçiliği fikri ile de Türkiye Cumhuriyeti’nin hayat bulmasında önemli bir rol oynamıştır. Enver Paşa’nın salt Alman hayranı gibi olmasının tarihi belgeler ile çürütüldüğü, ona bu yüklemenin Almanya da Alman eğitim modeline göre eğitim almasından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bunu yaparken de hem o dönem Osmanlı kaynaklarından hem Alman kaynaklarından hem de düşmanları olan itilaf kuvvetlerine mensup olan devletlerin gazete, dergi yazıları ile Askeri Ataşa ve Elçilerin raporlarında görüyoruz. Alman-Osmanlı yakınlaşmasının ana nedeni Osmanlı’nın gizli antlaşmalar ile topraklarının itilaf kuvvetleri arasında paylaşmasından kaynaklanıyor. Zira Osmanlı cihan harbi arefesinde İngilizlerle anlaşma zemini aramış, hatta İngilizlerden iki gemi de satın almak için yüklü ödeme yapmış, buna rağmen ne anlaşma zemini bulabilmiştir ne de ödeme yapmasına rağmen iki gemisini alabilmiştir. Ayrıca Ruslarla bile ittifak olmanın zeminini aramış, bunu yaparken de Almanlara bildirerek, Almanlarla yaptığı İttifak antlaşmasına da sadık kalacağına vurgu yaparak, Ruslarla antlaşmasının aslında tarafsız kalacağını göstermek olduğunu bildirmiştir. İşte böyle bir ortam da Enver Paşa tarih sahnesindeki yerini alacak. Kalbindeki vatan sevgisi tartışmaya açık bile değil, lakin tez canlılığı ile Osmanlı’nın içinde bulunduğu durumun uyuşmaması genel olarak başarısız olmasına neden olmuştur. Eserle ilgili çok içerik vermeden genel tablosundan bahsettim. Tarihi sevenler için özellikle de Osmanlı’nın eşsiz komutanlarından Enver Paşa’ya hayran olanlara tavsiye ederim. Neden Almanların yanında savaşa girdik belgeleri ile çok net bir şekilde göreceksiniz.