2018 14. kitabı
Evet, kitap severler bu sefer ki rotamız eski İstanbul. "Ah ah eskiler..."gibi klişelere hiç girmiyorum zira oraya girersek hiç çıkamayız. Hüseyin Rahmi Gürpınar bizleri eski İstanbul'a -eski dediysem de 1900'lü yılların başına- götürüyor. Kitap Halley kuyruklu yıldızının dünyamıza çarpacağı haberiyle başlıyor. Hüseyin Rahmi bey böyle bir şeyin olacağına ihtimal bile vermediğini, 5 mayısta -ki bu tarih Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı diye tahmin edilen gün- bu olaydan ötürü bol bol güleceğimizi önsözünde yazmış. Hani bir söz vardır; bir deli kuyuya bir taş atmış kırk akıllı bu taşı çıkaramamış diye. İşte Halley kuyruklu yıldızı meselesi tam da böyle oluyor. Toplum olarak gördüklerimizden çok duyduklarımıza inanmayı tercih ediyoruz, gördüklerimizin ne kadar doğru olduğunu bile düşünmeden. Kuyruklu yıldız meselesi çığ gibi büyümüş. Bilim adamlarından tutun bakkal amcalara, yaşlı teyzelerimize, genç kızlarımıza, hatta nerdeyse çocukları bile bir telaş sarmış durumda. Ha şu gün şöyle olacak, yok bu gün böyle olacak... Halleyi bir kenara bırakalım. Şimdi sizlere İrfan beyi tanıştırmak istiyorum. İrfan memleketine faydalı biri olmak için çalışan, kendi bilgisinden gurur duyan ancak etrafından gerekli övgüyü göremeyince de milleti, örfü, adeti eleştirip, her şeyden şikayet eden biri. Aşk konusunda cesaretsiz ve utangaç olması kadınlarla arasının pek iyi olmamasına neden olmuş. Bu olaydan ötürü de kadınlara düşman sıfatıyla anılmaya başlanıp, kadınların aleyhine yazılar yazması İrfan beyin evlenememesinin sebebi diyebiliriz. Şu kuyruklu yıldız meselesi de ortamda büyük ilgi görünce kadınları korkutmaya ve onlardan hınç almaya karar veren İrfan bey, bir gün hiç tanımadığı bir kadından bir mektup alır. Ve bu mektup hayatını hiç de beklemediği bir şekilde etkiler. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı daha önce okuyanlar bilir onun dili gayet sade, anlaşılırdır. O anlatmak istediğini direk anlatır ama bunu yaparken de diğer yazarlardan farklı olarak toplumu komik ve ironik bir şekilde eleştirir. Kitapta arada konuşma diline ait bazı cümleler kullanması ona olan yakınlığımı arttırdı, o herkesten farklı bence. " Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç" kafanızı dağıtabileceğiniz, kolay da okunabilen bir kitap. Herkese öneriyorum. İYİ OKUMALAR
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,6bin okunma