2025 141. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 10:21
Keder ve Mutluluk kırk yaşına gelmiş olan Martha'nın baba evine dönmesi ile başlıyor. Ardından çocukluğundan itibaren o güne nasıl gelindiğini, yaşanan tüm olumsuz durumları, buhranı ama bazen de ufak sevinçleri adım adım öğreniyoruz. Martha on yedi yaşından itibaren kronik bir depresyon ile mücadele etmektedir. Mutlu, sevecen, sıcak bir aileye, onu seven bir kocaya, düzenli bir hayata sahip olsa bile hep bir şeyler eksiktir hayatında. İçindeki karanlık dehlizlerde kaybolup bir türlü gün yüzüne çıkamamaktadır. Bu çaresizliği çevresindeki herkesi etkiler. Yer yer Martha'ya kızdım. Onu seven bir ailesi, her şeyi yapmaya hazır bir eşi varken dedim neden mutlu olamıyorsun? Ama durum bir an düşünüce insanın içindeki o kederi atamamasının ne demek olduğunu çoğu insan anlayacaktır diye düşünüyorum. Bu durum hepimizin başına gelmiştir muhtemelen. Martha'nın psikolojik bir rahatsızlığa sahip olduğunu düşünürsek ona kızmak doğru gelmiyor. Kendini iyileştirmek için bir şekilde çabalamasını taktir ettim. İçten içten anne olma isteğinin olması ama bunun çevresindekiler tarafından anlaşılmadığını düşünmesi beni biraz üzdü. Açıkçası annelik hayatımda öncelik olan hatta hiç düşündüğüm bir konu değilken, Martha sayesinde bu konuya farklı bir açıdan bakmış oldum. Bir çok kişi Martha'nın yaşadıklarında bir parça bulacaktır diye düşünüyorum. Ancak kitap biraz durağan sürekli bir olay olmuyor ve bu biraz okurken yorabilir. Yine de bu tarz hikayeleri sevenlerin beğeneceğini düşündüğüm bir kitap.
Keder ve MutlulukMeg Mason · Timaş Yayınları · 2023826 okunma